Magyarország egyelőre még távolodik a jóléti államtól, ami annak is eredménye, hogy az utóbbi évtizedben a kormány leépítette a munkavállalói és a szakszervezeti jogokat. Egyebek között ezt emelte ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke az MSZP székházában tartott „Európai szocialisták egy jobb életért – A munkavállalók ereje” című konferencián. Zlati Róbert beszélt a munkavállalók helyzetéről, az erős szakszervezetek esélyeiről és a bérek felzárkóztatásáról is.

Ahol erős szakszervezetek vannak, ott jólét van, ahol a szakszervezeteket elnyomják, ott az emberek nem élnek jól, hiába nő a gazdaság, az nem hat az emberek életére – mondta Harangozó Gábor a konferencián az egyik kerekasztal-beszélgetés bevezetőjében. Az MSZP alelnöke és a beszélgetés moderátora szerint a kormány lenyomja a béreket és a szakszervezeteket, nem akarja betartani az előírásokat, hiszen egy alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő gazdaságra alapozza az ország jövőjét. „Munka már van, de nagyon sokan elhagyják az országot az alacsony fizetések miatt” – fogalmazott a bevezetőjében a szocialista politikus. Harangozó Gábor azt kérdezte Zlati Róberttől, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökétől, miért nem tudnak felzárkózni a bérek, lát-e esélyt arra, hogy javuljon a munkavállalók helyzete és a szakszervezetek erősebbé váljanak.

„Jóléti állam… már hallottam róla” – mondta erős iróniával Zlati Róbert, aki megerősítette, hogy a kormány nyomást gyakorol a szakszervezetekre. Hozzátette, hogy Magyarország „még egy kicsit messze van” a jóléti államtól, sőt, távolodik tőle, aminek része, hogy az elmúlt évtizedben a kormány leépítette a munkavállalói és a szakszervezeti jogokat.  

Zlati Róbert kiemelte, hogy a szakszervezetek és a politikusok külön-külön kevesek a jóléti állam eléréséhez. Emiatt ő is, hasonlóan a korábbi felszólalókhoz, egységre szólított fel. Elmondta, hogy a szakszervezetek és a szociáldemokrácia természetes szövetségesei egymásnak, de a szakszervezetek önmagukban is megosztottak, náluk is lehetne „fideszes tagozatot” nyitni. Idézte Tüttő Katát, az MSZP EP-listavezetőjét, aki a konferencián korábban azt mondta: minden asztalhoz leül, ahol Budapestért lehet küzdeni. „Nekünk is az a feladatunk, hogy minden asztalhoz leüljünk, ahol a munkavállalók érdekeiért lehet küzdeni” – mondta az érdekképviseleti vezető. Az előtte lévő asztalra mutatva hozzátette: ez is egy olyan asztal, viszont a kormányzati oldalon egyre kevesebb ilyen asztalhoz lehet leülni.   

Zlati Róbert megköszönte az európai baloldalnak és az egész Európai Uniónak, hogy lehetőségeket teremtett a szakszervezeteknek. „Ez egyben sok és szép feladatot ad nekünk” – tette hozzá az érdekképviseleti vezető, aki szerint egyelőre abban a helyzetben vannak, hogy csak a lángot tudják őrizni. Reményét fejezte ki, hogy eljön majd az a korszak is, amikor már sok fiatal csatlakozik hozzájuk, és akkor majd objektívebben tudnak a jóléti államról beszélni. 

Harangozó Gábor megerősítette, hogy csak a szervezett munkavállalók tudnak együtt erőt mutatni és a jobb bérekért fellépni, ezért ő is fontosnak tartja, hogy minél többen csatlakozzanak a szakszervezetekhez.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) nagyrendezvényét csütörtök este tartották az MSZP Villányi úti székházában, több száz fő részvételével. Felszólalt a hazai és a nemzetközi politika több prominens alakja, többek között Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője, valamint Stephan Löfven volt svéd miniszterelnök, a PES elnöke is beszédet mondott.

Forrás: hirklikk.hu