Összefogva igyekeznek küzdeni a szakszervezetek, szakszervezeti szövetségek a kormány intézkedése ellen, amely alapján jövő januártól a tagdíjakat a tagok nem tudják majd úgy fizetni, hogy a munkáltatót bízzák meg a bérükből történő utalással, hanem maguknak kell erről gondoskodni. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) közleményéből kiderül, hogy az érintett érdekvédelmi szervezetek attól tartanak, hogy a szakszervezeti tagok egy része nem vállalja, vagy nem tudja az átutalási megbízást elindítani bankjánál, ezért félő, hogy a csökkenő taglétszám miatt veszélybe kerül az érdekvédelem, illetve a szervezet működése. Azért is különösen fontos ez szerintük, mert az érdekvédelmi szervezetek nemcsak tagjaik, de minden dolgozó érdekeit képviselik.

A kormány szakszervezet-ellenes intézkedését ellensúlyozandó a MOMSZ az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével közösen rendkívül találkozót hívott össze az állami fenntartású intézmények szakszervezetei számára. A rendezvényen megjelent nyolc szervezet határozott fellépésről döntött a munkavállalói jogok eredményes képviselete érdekében. Első lépésként megfogalmazták a munkavállalók megsegítését, az öngondoskodás, a tudatosság fontosságát, a szakszervezetiség megújítását, a példamutatást, a kormányzat ellenséges lépéseire való reagálást, a közös gondokra közös megoldáskeresést.

Lengyel Tibor, a MOMSZ vezetője arról is beszélt, hogy további szakszervezeteket is várnak az összefogásba, 2024. januárban pedig újabb találkozót szerveznek, ahol konkrét, közös lépéseket fogalmaznak meg a jelenleg hatályban lévő, munkavállalók ellen hozott intézkedésekkel szemben.

Forrás: hang.hu