Béremelést jelentett be az egészségügyi dolgozóknak Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint jövőre az orvosbérek 37 százalékát fogják keresni a szakápolók. A Független Egészségügyi Szakszervezet örül az emelésnek, ugyanakkor szerintük nagyobbra lenne szükség a jelenlegi inflációs környezetben. A DK szerint évekkel ezelőtt kellett volna az emelést meglépnie a kormánynak. Az ATV Híradó riportja. 

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik –  jelentette be az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén Pintér Sándor belügyminiszter. A Demokratikus Koalíció egészségügyi árnyékminisztere kiemelte ott volt a keddi ülésen, és úgy értelmezte a Belügyminiszter szavait, hogy az orvosoknak idén januártól járna a 11 százalékos emelés. 

– fogalmazott a politikus. Komáromi Zoltán jónak tartja az emelést ugyanakkor szerinte már 6-8 éve szükség lett volna rá. Jelenleg az orvosok átlagos bére bruttó 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint a Belügyminiszter adatai alapján. Pintér Sándor az ülésen kiemelte: a szakápolók javadalmazásának megállapításánál az orvosok bérét vették alapul, és annak 37 százalékában határozták meg a fizetéseket. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a szakdolgozók és orvosok bére a nyilvánosságra hozott adatoknál a valóságban jóval kevesebb, szerintük maximum túlmunkával, műszakpókékkal jön ki a miniszter által mondott összeg. Soós Adrianna, a szervezet elnöke kiemelte az infláció megeszi a bejelentett béremelést. 

,,Azt gondoljuk, hogy a jelenleg ismertnél nagyobb béremelésre lenne szükség, legalább 30 százalékra, amiről korábban az államtitkár úr beszélt" 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy  a későbbiekben is folytatni kellene a bérek felzárkóztatását, különben a fiatalok nem fognak ápolónak jelentkezni. Jelenleg is nagy a szakemberhiány. ,,25 százalékos hiány van, az üres álláshelyek száma ennél kevesebb, de ennek részben az az oka, hogy nagyon sok szakdolgozó az erejét meghaladó többletmunkát vállal, előfordul, hogy valaki 168-176 óra helyett 300 órát is dolgozik egy hónapban" – részletezte Soós Adrianna. 

Szerinte ezt hosszútávon nem lehet fenntartani. Pintér Sándor hangsúlyozta az ülésen azt is: hogy a szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé.

 

Forrás: ATV