A munkavállalói jogok durva megsértésének, történelmi visszalépésnek és nem utolsó sorban életveszélyesnek is tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség a legújabb törvénymódosító tervezetet, amellyel eltörölné a kormány a munkahelyi kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot. A MASZSZ felszólítja a döntéshozókat: tegyenek le az ismét előzetes egyeztetés nélkül született változtatási tervről, mert a törvényi lazítással munkavállalók százezreinek az egészségét, esetenként az életét kockáztatják.

Beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány nem sokkal a kötelező munkavédelmi oktatás eltörlése után most a munkaköri egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is megszünteti – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután nyilvánosságra került az újabb munkavédelmi tartalmú törvénymódosító tervezet, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen keresztül nyújtott be a Fidesz és az Igazságügyi Minisztérium. A MASZSZ szakértői emlékeztetnek: a Covid járvány idején a cégek úgy kötelezték a dolgozóikat az oltásra, a maszk használatára és a tesztek elvégzésére, hogy arra a törvényi paragrafusra hivatkoztak, amely szerint „az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményéhez hozzátartozik az is, hogy a munkáltató nem foglalkoztat betegséggel küszködő, egészségi állapotánál fogva alkalmatlan munkavállalót”. De még járvány sem kell ahhoz, hogy egészen egyértelmű legyen: továbbra is szükség van a munkahelyi orvosi vizsgálatokra, mert gyakran ezek során derülnek ki súlyos betegségek – szögezte le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke a szakszervezetek tapasztalataira hivatkozva határozottan állítja, az egészségügyi szűrést a munkavállalók ingyenes, a munkához tartozó szolgáltatásnak tekintették, s a munkáltatóknak sem került vagyonokba eleget tenni a törvényi előírásnak: garantálni kell a biztonságos munkavégzés feltételeit.

A munkavállalónak törvényben előírt joga van egészséges környezetben dolgozni. Nem vagyunk a középkorban – ne is lépjünk oda vissza –, ezt a jogot már senki nem veheti el az emberektől – szögezte le az elnök.

Zlati Róbert hozzátette, ez a felelőtlen változtatás akkor sem indokolt, ha a kormány ezzel akarná megkönnyíteni a hazai cégek számára a külföldről érkező munkavállalók alkalmazását. Sőt! Mivel egyre több harmadik országbeli ember dolgozik Magyarországon – és mint tudjuk, még százezrekre lehet számítani –, a munkahelyi közösségek érdekében most a korábbinál is lényegesen fontosabb az egészségügyi szűrés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kategorikusan visszautasítja a kormány tervezetét, s elvárja, hogy az illetékesek legalább az ilyen fontos, életbevágó döntések előtt egyeztessenek a munkavállalók jogait képviselő szakszervezetekkel.

A MASZSZ felszólítja a kormányt, álljon el ettől a kockázatos tervétől, mert a törvényi lazítással munkavállalók százezreinek az egészségét veszélyezteti.