Felhatalmazás nélkül toboroztak embereket az atomerőmű bővítéséhez. Ez abból a válaszból vált biztossá, amit a külügy adott a momentumos Lőcsei Lajosnak. A Népszava cikke.

A Népszava a közelmúltban írt arról, hogy a Facebookon megjelent videókban romákat verbuváltak a paksi atomerőmű bővítésének munkálataira. Az egyik ilyen felvételen – amely szerkesztőségünk birtokában van, de nyilvánosan ma már nem hozzáférhető – az állítólagos munkaközvetítők közölték, hogy jövő nyár elejéig mintegy 2300 ember felvételére lesz szükség Pakson. A munkásoknak 1700 forintos órabért és hosszú távú, négy-öt évre szóló munkaszerződést ígértek. Az érdeklődőktől azt kérték, hogy e-mailen küldjék el lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát.

A gyanúsnak tartott álláshirdetések miatt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője és helyi roma vezetők, vállalkozók megbeszélést tartottak Szekszárdon. Az egyeztetésre Süli Jánost, a paksi választókerület kormánypárti parlamenti képviselőjét, az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli minisztert is meghívták. Ő arról számolt be, hogy Pakson jelenleg markológépek ásnak ki egy mély munkagödröt, a földet teherautók hordják el: azt a kevés „kiszolgáló munkát”, amire szükség van, pár környékbeli ember elvégzi. Közlése szerint pillanatnyilag nem folyik „hiteles” toborzás paksi munkákra.

Másokhoz hasonlóan Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke is arra gyanakodott, hogy a fiktív állásajánlatok célja valójában jogsértő adatgyűjtés volt. Rengetegen jelentkeztek munkára, Lakatos Oszkár úgy tudja, számuk a 10-15 ezret is elérheti.

Lakatos Oszkár a rendőrségen, Lőcsei Lajos, a Momentum roma parlamenti képviselője az ügyészségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Felmerülhet ugyanis annak gyanúja, hogy arra nem jogosult személyek visszaélésszerűen, jogalap nélkül személyes adatokat gyűjtenek, kezelnek, illetve felhasználják azokat. Az ORÖ megbízott elnöke általánosságban elmondta, hogy a megszerzett személyes adatokkal egyebek között kamupártok is visszaélhetnek. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy némelyek jó szándékkal, abban a hiszemben vettek részt az akcióban, hogy valódi munkalehetőséget hirdetnek.

A Legfőbb Ügyészség nemrég arról tájékoztatta a momentumos politikust, hogy „további intézkedés végett” a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbították az ügyet. 

A feljelentésen kívül Lőcsei Lajos az Országgyűlésben írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péter külügyminiszterhez. Az ellenzéki politikus azt kérdezte a tárca vezetőjétől, van-e tudomása a feltételezhetően jogellenes tevékenységről, milyen intézkedéseket hozott, illetve milyen lépéseket készül tenni a történtek kivizsgálása érdekében.

A miniszter megbízásából most Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolt. A tárca hivatalos álláspontjaként az államtitkár megerősítette, amit Süli János a cikkünkben említett szekszárdi találkozón mondott: „Az Ön által leírt módon a Paks II. Zrt. nem végez toborzást, és erre egyetlen cégnek vagy szervezetnek sem adott megbízást vagy felhatalmazást”. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a paksi építési munkára „az orosz fővállalkozó jogosult tendert kiírni”.

 Forrás: Népszava