Pénteken járt le a határideje annak, hogy azok a pedagógusok, akik nem fogadják el, hogy 2024-től az új pedagógus életpályatörvény, más néven státusztörvény hatálya alatt kelljen dolgozniuk, erről nyilatkozatot tegyenek - írja a Népszava.

Az egyelőre nem derült ki, pontosan mennyien éltek ezzel a lehetőséggel. A Belügyminisztérium a Népszava megkeresésére annyit közölt, a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”, ám a státusztörvényt elutasító pedagógusok pontos száma legkorábban várhatóan október 5-én, vagyis jövő hét csütörtökön áll majd rendelkezésre.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás lapunknak azt mondta, becsléseik szerint 1000-1200 pedagógus tehetett nyilatkozatot szeptember 29-éig. Ez azonban nem az elmúlt időszakban távozók teljes létszáma, a PSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy a munkavállalókra nézve több szempontból is hátrányos státusztörvény miatt a nyár folyamán is volt lehetőségük a pedagógusoknak a kilépésre. Tankerületi adatok alapján a törvény június 6-i parlamenti elfogadását követő bő két hétben mintegy félezren éltek is a lehetőséggel. A Civil Közoktatási Platform adatigénylésére pedig az Oktatási Hivatal közölte, hogy a 2022/2023-as tanév folyamán is megszűnt több mint 4800 pedagógus jogviszonya.

Totyik Tamás arról is beszámolt, a PSZ ismét fórumokat tart országszerte, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy leginkább a fiatalabb, mobilisabb tanárok vállalják, hogy kilépnek a státusztörvény miatt, ami azért is problémás, mert fiatal pedagógusból van a legkevesebb.

– A kollégák jelentős része 50 év feletti, többségük nő, akik alig várják, hogy a nők korkedvezményes nyugdíjazásával távozhassanak. Addig csak túl akarnak élni

 – mondta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint a 2022/2023-as tanévben a pedagógusok 86 százaléka volt nő. Az 50 éves vagy annál idősebb korosztály aránya 49 százalék volt, a 30 évesnél fiatalabbaké pedig mindössze 6,4 százalék. A PSZ elnöke szerint a következő években a mostani távozóknál is nagyobb gondot fog okozni a nyugdíjba vonuló tanárok hiánya, a szakszervezet adatai szerint jövőre több mint 5400 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, és ebben a számban még nincsenek benne azok, akik korkedvezménnyel mennek nyugdíjba.

Nem véletlen, hogy az oktatásirányítás a nyugdíjas pedagógusokat is próbálja a pályán tartani. A BM erre vonatkozó kérdésünkre azt írta,

a 2022/2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben,

 a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt.

 Forrás: Népszava