Éles különbség van a túlóra szakszervezet által, illetve a katasztrófavédelem által nyilvántartott mennyisége között a katasztrófavédelemnél, derült ki a Magyar Nemzet kérdésére adott katasztrófavédelmi válaszból.

A katasztrófavédelem csaknem tízezer hivatásos állományú tagja (beleértve a készenléti feladatot ellátó tűzoltóállományt is) fél év alatt hozzávetőlegesen 271 500 óra túlórát teljesített, ami fél évre vetítve nagyjából 27 órát jelent egyénenként. Ez a szám egy olyan folyamatos készenlétben lévő és összetett tevékenységet folytató szervezetnél, mint a katasztrófavédelem, semmiképpen nem számít kirívó adatnak. A túlmunkák ellentételezése természetesen a jogszabályok szerint megtörténik, tudtuk meg Dóka Imrétől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Kommunikációs Szolgálat szóvivőhelyettesétől.

Azaz az első félévben átlag 27 óra túlórát teljesítettek a katasztrófavédelemnél.

Az ellenzéki lapok írták meg, hogy perre mennek a tűzoltók, miután a munkarendjük szerint nem kevesebb mint 416 órát kell ingyen dolgozniuk. Korábban már emelték az alapbérüket, de a kormány a túlórák tekintetében nem segítették a helyzetüket. A Népszava cikke szerint a gond az, hogy a tűzoltóknak a gyakorlatban eleve heti negyvennyolc órás a munkahete, a túlmunkát pedig csak efelett fizetik ki – közölte Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elnöke. Aki szerint nemcsak, hogy a túlórát nem fizetik ki nekik, de még kevesebbet is kapnak, mint mások ugyanennyi munkáért.

Ezzel szemben a katasztrófavédelem szerint az átlag 27 óra túlórát a jogszabályok szerint kifizetik.

A Belügyminisztérium közölte a Népszavával, hogy a szakszervezet álláspontjával nem értenek egyet.

A jelenlegi szolgálatteljesítési rend több évtized alatt kialakult gyakorlatra vezethető vissza, azt mind a tűzoltók, mind a munkáltató megfelelőnek tartja – közölték, hozzátéve: a munkaidőkereten belüli túlmunka nem értelmezhető, a kifizetésre a jelenlegi jogszabályi keretek között nincs lehetőség, az az általános munkajogi szabályokkal is ellentétes lenne.

Forrás: Magyar Nemzet