Bár ez a megoldás nem jogszerű, a Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja, több helyen is elő szokott fordulni.

Mivel nem találtak az összes szabad álláshelyre tanítót, pedagógiai asszisztensekkel pótolják őket, mondta az RTL Híradónak a Külső-Pesti Tankerületi Központ egyik iskolájának névtelenséget kérő tanára. Arról is beszélt, az egyik intézményben a pedagógiai asszisztensek már nagyjából tízen, majdnem annyian vannak, mint a tanítók.

Ők a pedagógus állítása szerint pedig sokszor képzetlenül, illetve a felsőoktatást éppen csak elkezdve tanítanak alsósokat. Rábel Krisztina, a tankerület igazgatója ugyanakkor megkeresésükre azt írta, tanítási órát a tankerületben kizárólag tanítók és tanárok látnak el.

Ennek ellenkezője ugyanis jogszerűtlen – hívta fel a figyelmet Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Mint mondta, annyi lehetőséget adnak a jogszabályok, hogy testnevelésórát tartsanak edzők. Ám ennek ellenére úgy tudják, ez több helyen is előfordul. A kompetenciaméréskor tett intézményvezetői jelentések alapján ugyanis 2021-ben minden ötödik általános iskolában olyanok is tanítottak, akiknek nincs pedagógiai végzettsége. Emellett minden harmadikban a pedagógusok olyan órát is tartottak, ami nem a szakjuknak megfelelő – mondta el az érdekvédő.

Forrás: HVG