A magyar szakszervezeti tagok elég tudatosak. Ha nem vonják automatikusan egy tagtól a szakszervezeti tagdíjat, nem fog kilépni a szervezetből, de a szakszervezetek bevétele egy bizonyos ideig lecsökkenhet, ha a törvénymódosítás megtörténne – mondta Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klikk TV Tíz című műsorában arról, hogy a kormány azt tervezi, a közszolgálati dolgozók szakszervezeteinek tagdíját nem vonja a jövőben automatikusan a tagok fizetéséből.

Amíg az érintett szakszervezetek átállítják a tagdíjbeszedésüket egy másik technológiára, óhatatlanul lesz lemorzsolódás, a kimaradó tagdíjfizetési napok pedig csökkentik az anyagi alapjaikat – tette hozzá a szakszervezeti vezető. „A szakszervezetek nem függenek az államtól, a tagdíjakból működnek. Ha a tagdíjbevétel csak átmenetileg is lecsökken, az nagyon komolyan megrendíti a szakszervezetek működését.” Ha életbe lép a módosítás, akkor az ötvenezer tagot egyenként kell megkeresni, mert ebben az esetben nem elég egy kör-e-mailt írni – mutatott rá.

A kormány elég sokszor hivatkozik a magyar emberek érdekeire, de a szakszervezeti tagok is magyar emberek – emlékeztetett Csóti Csaba. „Nem véletlen, hogy az iparban, szolgáltatásban, kereskedelemben, a versenyszférában működő szakszervezeti szövetségek ugyanúgy felszólaltak és felléptek és mellénk álltak. Le a kalappal előttük, mert a közös kiállás a szolidaritásnak egy valódi gyakorlati példája, nem csak puffogtatás.”

A szabadság és egyenlőség gondolatában a szakszervezet az egyenlőségről szól, hogy kiegyensúlyozottan, egyenlően mérjük az embert, adott esetben a munkavállalót, és ne a hierarchiából következzen az előrejutás, a boldogulás lehetősége – tette hozzá Csóti Csaba.

Az nem társadalmi egyeztetés, hogy kiteszek valamit a honlapra és a horgász szakkörtől a bélyeggyűjtőkig, bárki, bármit hozzászólhat azonos súllyal – fogalmazott a társadalmi vitára bocsátásról, amelyet elindított a kormány a kérdésben. „Amikor lezárul ez a társadalmi egyeztetés, utána fog kiderülni, milyen irányban indul el a kabinetiroda. A szakszervezetek azt szeretnék, ha ebből az ötletből nem lenne parlamenti előterjesztés. Az érdekképviseletek egységesen léptek fel, hogy ezt a javaslatot vonják vissza, illetve kezdeményezték a személyes egyeztetést. Sokfajta politikai irányultságú az ágazati szakszervezetek tagsága, de ebben egységes a fellépés.”

Csóti Csaba rámutatott, a mostani tervezet sajátossága, hogy miközben fenntartják a 30 éve kialakult gyakorlatot és jogszabályi rendet, miszerint Magyarországon a munkavállaló rendelkezése alapján a munkáltató ingyen köteles levonni a szakszervezeti tagdíjat és átutalni a szakszervezeteknek, az állami szakszervezetekre nézve ez nem lesz kötelező. „Ez mutatja, hogy itt egy jól kipécézett csoport helyzetének nehezítéséről van szó.”

Látszik, hogy a tervezet nem átgondolt, mert ebből következnek olyan lépések, cselekedetek, amelyeket a jelen jogrend között nem igazán lehet fenntartani – mondta az érdekvédő. Példaként említette, hogy a szakszervezeti tagdíjfizetés adókedvezménnyel jár, ezt az állam, amikor levonja a pénzt, rögtön érvényesíti a munkavállaló számára, ha érvénybe lép a módosítás, akkor a munkavállaló csak utólag tudja érvényesíteni, az év végén.

A szakszervezeti tagok nem buták, amikor egy dolgozó belépett egy szakszervezetbe senki nem kényszerítette, önkéntes, megfontolt, tudatos döntés volt részéről – figyelmeztetett. „Az, hogy ők nem saját maguk állítják be az utalásukat, és nem viszik oda a szakszervezeti titkárnak, hogy gyűjtse kis zacskóba a pénzt, az nem azért van, mert nem tudatosak, hanem az a társadalmi konszenzus keretében az elmúlt 30 évben kialakult gyakorlat, amelyet jogszabályok körülbástyáztak. Ez egy adminisztratív könnyítési lehetőség volt.”

Csóti Csaba szerint a szakszervezeti szolidaritás azon múlik, hogy a tagok gyakorolják-e egymással ezt, a magyar állampolgárok együtt akarnak-e működni a saját ügyeikben. „Én azt remélem, hogy az egyes ágazatok együttműködése erősödni fog, de önmagában az szomorú, hogy ahhoz egy ilyen fenyegetés kell. Egy szakszervezeti vezető abból nem engedhet, hogy ne az emberek egymással való együttműködésében, szolidaritásában higgyen és aszerint cselekedjen.”

A Klikk TV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu