Az új rendelkezés, amely szerint a közalkalmazottak szakszervezeti tagdíjait ezentúl nem az Államkincstár vonja le, szerintük ellehetetleníti a munkájukat. A 168 óra cikke.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöksége az MTI-hez is eljuttatott közleményben tiltakozott az ellen a kormányzat által társadalmi vitára bocsátott törvénytervezet ellen, amely hivatalosan „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” címet viseli.

A szakszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezett törvény álláspontjuk szerint „a közszolgálatban különféle közszolgálati jogviszonyban dolgozókat megfosztaná azon rendelkezési joguktól, hogy közvetlen munkáltatójukkal utalhassák át szakszervezeti díjukat szakmai szakszervezetüknek.

Ezzel egy szerzett joguktól fosztaná meg az érintett szakszervezeti tagokat.”

A közlemény hozzátette, a kormányzat érdekvédelemmel kapcsolatos eddigi intézkedései, a sztrájkjog, valamint a társadalmi egyeztetés rendszerének kiüresítése és formálissá tétele mind egy irányba mutat.

A cél a szakszervezetek tevékenységének ellehetetlenítése, a dolgozói érdekek kollektív képviseletének gyengítése.

Követelik ezért, hogy a hatalom ”valódi párbeszédet folytasson polgáraival, ne pedig arról folytasson "társadalmi párbeszédet" miként növelheti hatalmát a társadalom felett!”

Ezzel párhuzamosan pedig felhívnak minden munkavállalót a közszférában arra is, hogy a szakszervezetbe való belépéssel „erősítse a saját munkavállalói érdekvédelmét.”

A tervezet ellen korábban az összes főbb szakszervezeti konföderáció és szövetség is közös nyilatkozatban tiltakozott.

 Forrás: 168 óra