Ősztől honvédelmet is tanulnak a gyerekek a közoktatásban. A Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja, hogy - egyelőre kísérleti jelleggel - 210 diákot tanít majd 7 katona. A Fidelitas szerint nemcsak hadászati, hanem gyakorlati haszna is lehet a tárgynak, az Egységes Diákfront viszont az új tárgy bevezetése helyett az iskolák jobb felszereltségét várja a kormánytól. Az ATV Híradó riportja.

A 2023-24-es tanévben kísérleti jelleggel bevezetik a honvédelem tantárgy oktatását.

Júliusban még arról volt szó, hogy 120 intézmény vesz részt a próbaévben, de a Pedagógusok Szakszervezete úgy tudja, számuk azóta már jelentősen csökkent. 

„A rendelet módosítási tervének hatásvizsgálati lapján már csak 210 diák és 7 katona szerepel, úgyhogy a másik dolog, ami biztos, hogy ezzel is a pedagógushiányt próbálják leplezni, merthogy egyáltalán nem szükséges pedagógiai végzettség ahhoz, hogy valaki ezt a tantárgyat a középiskolában oktathassa” – magyarázta híradónknak Gosztonyi Gábor, alelnök.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a többi között stratégiai gondolkodásmódot is tanító katonai szakértő jó ötletnek tartja, hogy a közoktatásban több szó essen a hadászatról, illetve a honvédség feladatairól. Kaiser Ferenc szerint viszont fontos tisztázni, hogy kik fogják pontosan tanítani a tantárgyat. „Volt katonákat lehet erre megmozdítani, akik még mondjuk érzik magukban a tüzet, a lelkesedést, ahhoz, hogy ebbe belevágjanak. Mert egészen egyszerűen, ha ezt az újabb feladatot egy az egyben ráteszik a magyar honvédség tiszti karára és tiszthelyettesi állományára, akkor ők meg fognak szakadni” – vélekedett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egyetemi docense.

Híradónk kereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy mi a tantárgy elsődleges célja, kik és pontosan hogyan fogják tanítani a honvédelmet. Azt írták: a tantárgy célja gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel rendelkező magyar fiatalok nevelése. A résztvevő intézmények véglegesítése pedig folyamatban van.

A Fidesz ifjúsági szervezete úgy véli: gyakorlati haszna is lenne a honvédelemnek, mint tantárgynak, hiszen a témakör magába foglalja például az árvízi védekezést, vagy egyéb katasztrófahelyzeteket. „Szerintem még lehetne sorolni azokat a sajnos mindennapokban jelen lévő problémákat, amikre megoldást nyújthat. És nyilván itt előjön az önvédelem kérdése is, szerintem ezt is be lehet építeni egy ilyen tantárgyba” – vélekedett Farkas Dániel, elnök.

Az Egységes Diákfront viszont attól tart, hogy a fegyverkezelés lesz a tárgy központjában. 

„Félelemmel tölt el minket az, hogy egy olyan irányba megyünk, amibe Oroszország halad, ahol azt lehet látni, hogy velünk egyidős gyerekek időre szerelik szét a kalasnyikovokat” – mondta híradónknak Perlaki-Borsos Noel, elnökségi tag.

Az LMP szerint nemcsak katonák révén lehetne hazafiasságra nevelni az iskolákban. „Úgy is tudjuk védeni a hazát, hogy oktatjuk a fiatalokat, hogy a szeméttel hogy bánjunk, hogy nem minden szemét, amit kidobunk a kukába, hogy milyen közlekedési kultúra lenne kívánatos ahhoz, hogy megvédjük a földünket” – vélekedett Gál József, szóvivő.

Magyarországon 2004 óta nincs kötelező sorkatonaság.

Forrás: ATV