Két nap alatt több mint kétezer szakszervezeti tag, magyar munkás és szolidáris állampolgár fejezte ki határozott tiltakozását a szakszervezetek megbénítását célzó jogszabálytervezet ellen – olvasható aHang pénteki közleményében. 

A VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége), a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete), valamint az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) levélküldő kampányt indított az aHang felületén, ahol a Miniszterelnöki Kabinetiroda által „társadalmi egyeztetésre” benyújtott tervezetről mondják el a véleményüket. A kampányhoz csatlakozott az Autonóm Területi Szakszervezet, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is. Felhívásukra már több mint kétezren küldtek levelet a társadalmi egyeztetést lebonyolító hivatalos email címre. A tiltakozók szerint 

a változtatás egyedül arra alkalmas, hogy ellehetetlenítsék a szakszervezeteket, és csorbítsák a munkavállalók lehetőségeit a kollektív fellépésre, cselekvésre. 

Mint ismert, a kormány egy új jogszabálytervezetet nyújtott be, aminek értelmében a szakszervezeti tagdíjat a munkáltató nem vonhatná le a tagdíjat fizető dolgozó béréből. A szakszervezetek szerint ez a lépés nemcsak a szakszervezetek működését lehetetleníti el, de a kollektív jogok gyakorlásának terén is súlyos következményekkel járhat, mivel így kollektív szerződések szűnhetnek meg és a bértárgyalási feltételek is drasztikusan romlanak. 

Szalóki Viktor, az aHang munkatársa szerint a tervezet „egy újabb bosszú, egy újabb támadás és egy újabb kivéreztetés. A kormány ezúttal a szakszervezeteket vette célba. Azokat a szervezeteket, amelyek ma óriási küzdelemben próbálják meg képviselni a magyar dolgozók és munkások érdekeit. Tiltakozunk, mert felelős és szolidáris állampolgárokként nem engedhetjük meg, hogy még jobban veszélybe sodorják a dolgozókat!”

Forrás: narancs.hu