Este nyilvánosságra hozták az idei egyetemi felvételi ponthatárokat. Több mint 126 ezer jelentkező tudhatta meg, hogy 2023 szeptemberétől melyik intézményben kezdheti meg felsőfokú tanulmányait vagy hol nem. 

A legtöbben, 31,8 ezren az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) jelentkeztek, a legnépszerűbb képzések közül az államilag támogatott helyekhez a jogász szakra 477 pontot, pszichológiára 455 pontot, programtervező informatikus szakra 420 pontot, gyógypedagógiai szakra 391 pontot kellett elérni a maximális 500-ból.

A második legnépszerűbb a Debreceni Egyetem volt 19,7 ezer jelentkezővel. Itt a jogász szak állami ösztöndíjas helyeihez 434 pont kellett, pszichológia szakra 441, általános orvosi szakra 415. A harmadik egyetem, ami a legtöbb jelentkezőt (17,9 ezer) vonzotta, a Szegedi Tudományegyetem lett, ahol általános orvosi szakra 428 pontot, pszichológiára 435 pontot, jogász szakra 438 pontot kellett elérni.

Az alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemen idén is magasak voltak a ponthatárok, az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakhoz például 480 pont kellett, a nemzetközi tanulmányok szakhoz 470, az alkalmazott közgazdaságtanhoz 459, a gazdálkodási és menedzsment szakhoz 456. A Semmelweis Egyetemen 444 pont kellett az általános orvosi szakra történő bekerüléshez. Összesen 467 pontot kellett elérniük azoknak, akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász képzésén szerettek volna továbbtanulni. A Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnöki szakjához 414, a mérnökinformatikusi szakhoz 399 pont kellett.

A tavalyi évhez képest néhány népszerű szakon csökkentek idén a ponthatárok, például a Corvinus nemzetközi tanulmányok szakra hét ponttal kellett kevesebb idén, a Műegyetem mechatronikai mérnök szakjára pedig 15 ponttal. De vannak olyan szakok is, ahol az idén jelentkezőknek magasabb pontokat kellett elérniük, mint tavaly, a Szegedi Tudományegyetem általános orvosi szakjához például tíz ponttal kellett több, a Műegyetem mérnökinformatikus képzésénél pedig kilenc ponttal emelték meg a bejutási küszöböt.

Az idei tavaszi felvételi időszakban összesen 126,4 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést, ami 27 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az emelkedés mögött az állhat, hogy a kormány könnyített a bejutás és a diplomaszerzés feltételein: eltörölték a központilag meghatározott minimumponthatárokat, már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, és a diplomaszerzéshez sincs szükség feltétlenül nyelvvizsgára.

Forrás: Népszava