Tömegével mondanak fel a határvadászok. Tavaly augusztus óta csaknem 400-an szereltek le, több mint 300-an még az eskütétel előtt meggondolták magukat. Az egyik szakszervezet szerint az alacsony bérek és az információhiány áll a háttérben. Híradónk stábja az ügyben kereste a Belügyminisztériumot, de nem érkezett választ. Az ATV Híradó riportja. 

A toborzás csaknem egy éve, tavaly augusztusban indult el. Ezt a rendőrség is számos felületen népszerűsítette. A kormány úgy számolt, hogy a határvadászok létszáma már 2022 végére eléri a 2200-at. Ez viszont a mai napig nem valósult meg. A HVG októberben és júniusban is közadatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. Ebből jól látszik, hogy október után visszaesett a jelentkezők száma és nőtt azoké, akik nem alkalmasak a munkakörre. 

Június közepéig több mint 1400-an tettek esküt. Mindeközben közel 400-an, nagyrészt az eskütétel előtt, már fel is mondtak. A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete úgy véli: ennek csak az egyik oka lehet az, hogy a bérek nem követik az inflációt. 

,,Én ebben látom a hibákat, hogy gyakran változnak a játékszabályok, illetve szerintem gyakrabban kellene felvilágosítani azokat az embereket, akik ide jönnek dolgozni, hogy milyen feladatot kell ellátniuk" 

– fogalmazott Híradónknak Kiss Sándor, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az elnök szerint sokatmondó, hogy a lemorzsolódás már a korai szakaszban megjelenik. A DK viszont a gyorstalpalóra épülő rendszert tartja hibának. Helyette az európai határvédelmet és az önálló határőrséget támogatja. A párt szerint a családok ihatják meg a levét a létszámhiánynak. 

Mustó Géza, a DK árnyék-belügyminisztere szerint ez a létszámhiány azt generálja, hogy rengeteg túlórát kell elvégezni a kollegáknak. ,,A családbarát kormánynak a gondolkodásába hogy összeegyeztethető az, hogy gyakorlatilag ezzel a rengeteg túlórával szétverik a magyar családokat" – vélekedett. Híradónk kereste a Belügyminisztériumot, de az adásig nem érkezett válasz.  

 Forrás: ATV