A szakszervezet szerint a legnagyobb gondot a létbizonytalanság okozza. 

Idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett alakult. Emellett a tízhónapos járőrképzésre jelentkezők is éves szinten mindössze ezren vannak. Ráadásul a kezdők közül is sokan gyorsan leszerelnek a nem túl magas fizetés miatt, a tavalyi béremelést pedig már elemésztette az infláció is. – írja az rtl.hu.

Egy neve elhallgatását kérő egyenruhás a portálnak azt mondta, szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is – tette hozzá. A létszámhiány mindennapos a kapitányságokon és ezt az emberek leginkább akkor tapasztalják, amikor segítséget kérnek. Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat - fűzte hozzá. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást. 

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke szerint a legnagyobb gondot a létbizonytalanság okozza. Bárdos Judit szerint a fizetések a tavaly elkezdett béremelési program ellenére sem nyújtanak biztos megélhetést, így sokan csak úgy tudják fedezni kiadásaikat, ha másodállást is vállalnak. Tapasztalatai szerint is jelentős a létszámhiány a rendőrségnél, Budapesten pedig valóban gyakran fordul elő, hogy polgárőrt osztanak be egy rendőr mellé járőrözni.

 Forrás: Népszava