Év közbeni béremelést követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviselet arra hivatkozik, hogy a cégek haszna nőtt, a reálbérek viszont csökkentek, sőt, Magyarországon a legnagyobb mértékben.

Harmincnégy OECD-ország közül nálunk zsebelték be a legnagyobb extraprofitot a cégek, mégis a magyar dolgozók reálbére csökkent a legmagasabb mértékben, az átlagos 3,8 százalékhoz képest 15,6 százalékkal – mondta az InfoRádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert szerint mindez azt mutatja, hogy

Magyarországon a kapzsiság okozza a rekordméretű inflációt.

A profitok sokkal jelentősebb mértékben nőnek Magyaroszágon, mint ahogyan a bérekre fordított kölségek, ami nem más, mint egy „kapzsiságinfláció”, hiszen a vállalkozások sokkal könnyebben, és ennek megfelelően sokkal nagyobb mértékben növelték az áraikat, ezáltal pedig a bevételeiket – fogalmazott a szakértő, aki szerint ez tűnik ki az OECD-adatokból.

A szakszervezetek felszólítják a kormányt és a munkáltatókat, hogy megfelelő béremeléssel teremtsenek méltó megélhetést a magyar dolgozók számára – tette hozzá Zlati Róbert, mert szerint lenne miből béreket emelni Magyarországon. Mint mondta, a legkevesebbet keresők vonatkozásába egyértelmű, hogy erre szükség is lesz az év során. A továbbra is 20 százalék körüli infláció miatt a kompenzációra is felhívják a munkáltatók figyelmét, a kormánytól pedig azt várják, hogy igyekezzen letörni a „kapzsiságinflációt” a saját eszközeivel – hangsúlyozta.

Az OECD jelentése szerint a magyar cégek profitja 2019 óta 60 százalékkal növekedett, a bérköltségük azonban csak 30-cal; ebből vonta le azt a következtetést a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy lenne pénz fizetésemelésre.

Forrás: Infostart