Kevesebb mint kétezer friss diplomás, fiatal pedagógus állt munkába az elmúlt tanévben, miközben a nyugdíjba menők száma az ötezret is meghaladhatja idén. Az oktatáskutató szerint tragikus a helyzet.

Népszava megkérdezte az Oktatási Hivatalt a pedagógusszámokról: eszerint összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a 2022/2023-as tanévben. A pályára lépők száma töredéke volt azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést.

Miután a pedagógusok felsőoktatási képzése öt évig tart, a tavaly diplomázó és munkába álló pedagógusok többsége 2017-ben kezdhette meg tanulmányait. A felvi.hu adatai szerint 2017-ben az általános felvételi eljárásban összesen 18 183-an jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 9091 hallgatót vettek fel.

Vagyis a jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

Nahalka István oktatáskutató szerinta hivatásukat az elmúlt tanévben elkezdő pedagógusok száma nagyon alacsony, sőt „kifejezetten tragikus”, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a pályakezdők egy része már az első éveket követően, a gyakornoki idő lejárta után pályaelhagyó lesz.

Eközben az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, de ebben nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba – vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd.

 Forrás: Forbes