Az orvosok szakmai érdekvédelmi szervezete a héten felvetette, hogy tagjai akár passzív ellenállással akadályozzák meg a hatalom által befolyásolt rendszer létrejöttét. A Népszava cikke.

„A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét, és azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek” – áll a Belügyminisztérium (BM) szombati közleményében. A tárca a MOK csütörtöki Facebook-bejegyzésére reagált, amelyben valóban megfontolandónak nevezték a passzív ellenállást a kamara által elutasított etikai kódex-szel, és az új rendszerű bizottsági választással szemben.

A kamara ugyanis „egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását” szeretné, mert azt állítják, hogy az etikai eljárásokat tőlük „valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel”. Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttek, és azt is kifogásolták, hogy eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait, de a továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és előre kijelölt tagokból lehet őket választani.

A BM szerint ezzel szemben „az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat, és a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat”. A tárca azt is állítja, hogy az etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján.

„Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket. Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető” – fogalmaz a minisztérium.

Amint azt a Népszava még júniusban megírta, MOK szerint elfogadhatatlan az új etikai kódex. Mint állítják, az abban foglalt „eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget”. Ezeket egyébként csaknem egy hónapja tételesen ismertették is.

Forrás: Népszava