A státusztörvény szerint a kormány a jövőben csak azokat a szakszervezeteket fogadná el törvényes tárgyalópartnernek a kormányzat az oktatási szférában, amelynek tagjai a teljes foglalkoztatotti kör minimum tíz százalékát lefedik – írja a Blikk

A benyújtott 75 oldalas módosító csomag tartalmaz egy változtatást, amely szerint ha fenntartói vagy munkáltatói szinten egyik pedagógus-szakszervezet sem éri el a tízszázalékos tagsági feltételt, a legnagyobb tagsággal rendelkező érdekképviselettel ennek ellenére is konzultálni kell majd – olvasható a nyilvánosságra hozott dokumentumokban. 

Ezt a módosítást valószínűleg csak az Európai Bizottság nyomására illesztették be, enélkül ugyanis könnyen megeshetett volna, hogy a két legnagyobb tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is elesik a tárgyalás lehetőségétől. Ugyanakkor a módosítás is csak a 14 ezer tagot számláló PSZ-nek kedvez, a PDSZ jövőbeni szerepe továbbra is kérdéses. 

,,Ez elég egyértelműen egy „lex PDSZ”, ki akarnak minket szorítani a tárgyalásokból – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki szerint a kormány egymás ellen is akarja fordítani a szakszervezeteket.  ,,A módosító javaslattal éket próbálnak verni az érdekképviseletek közé, ezért azt a PSZ elfogadhatatlannak tartja. Erre a szekérre nem leszünk hajlandóak felülni - fogalmazott Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke is, aki szerint javaslatnak ez a része uniós alapjogot is sért.

Forrás: ATV