A harmadik sztrájktárgyaló, a Független Egészségügyi Szakszervezet lapunktól értesült Takács Péter és a két másik sztrájktárgyaló különmegállapodásáról.

Bár a februárban kezdődött egészségügyi sztrájktárgyalások még nem hoztak megismerhető eredményt, pénteken még nyilvánvalóbbá vált a dolgozói oldal megosztottsága. A három sztrájktárgyaló szakszervezet közül kettő – a Cser Ágnes nevével fémjelzett Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete – valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) stratégiai megállapodást kötött Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral.

Az, hogy pontosan mi van a megállapodásban nem hozták nyilvánosságra, az aláírás alkalmából Cser Ágnes méltatta az évtizedes szoros együttműködést a kormányzattal. Köszönetet mondott „a történelmi bérfejlesztésekért”, de megjegyezte: álláspontjuk szerint korrekcióra van szükség. Cser Ágnes felszólította az ellenzéki politikusokat, ne kampányoljanak a magyar kormány ellen az Európai Unióban, inkább azon dolgozzanak, hogy Magyarország minél előbb hozzájusson a forrásokhoz. Szeretnék elérni – mondta – , hogy az európai uniós forrásokból ne csak a pedagógusok kapjanak pénzt, hanem az egészségügyben dolgozók is.

A harmadik sztrájktárgyaló, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetője Soós Adrianna lapunktól értesült a külön egyezségről, ő továbbra is úgy tudja: még zajlik az egyeztetés, mert nem sikerült megállapodni az általuk képviselt munkavállalói követelésekről. Például az orvosi és szakdolgozói bérek arányosítása alapján az emelés mértékében mintegy 37 ezer forintos eltérés van. A kórház-üzemeltetési feladatok átszervezésével érintett dolgozókat számukra hátrányosan nem a munkatörvénykönyvének szabályai szerint bocsájtják el. A megyei irányító kórházakhoz került védőnők esetében sem látjuk biztosítottnak, hogy mindenki megkapja azokat a juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatoktól megkaptak – említett példákat a máig megoldatlan problémákra Soós Adrianna.

Pénteken „stratégiai partnerségi megállapodást” írt alá az államtitkár a szakdolgozói kamara vezetőjével is. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke arról beszélt nagy örömmel tettek eleget a meghívásnak, és várakozással tekintenek az együttműködés elé. "Keményen, kritikusan végezzük a munkánkat, de azt valljuk, hogy ügyeinket tárgyalóasztalnál kell intézni, így lehet eredményeket elérni". Hangsúlyozta: a kamara a kormányzat konstruktív tárgyaló partnere kíván lenni, kollégáik tapasztalatait felhasználva adja közre javaslatait, véleményét.

Balogh Zoltán lapunknak a megállapodás aláírását azzal magyarázta, hogy ők már tavaly ősszel kezdeményezték, hogy a korábbi kormányzatokkal is meglévő stratégiai megállapodást jó lenne folytatni. Ezt követően el is indult a szöveges megfogalmazása. Aztán februárban, a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetése idején egy kicsit megrekedt ez a folyamat, és most néhány héttel ezelőtt újra jött a hír, hogy akkor itt az eredeti megállapodás, amit mi véleményeztünk, javaslatokkal egészítettünk ki. Mostanra eljutottunk idáig, hogy akkor alá is írjuk – mondta Balogh Zoltán.

Forrás: Népszava