A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnökével, illetve Martin Schulz korábbi EP-elnökkel is egyeztettek.

Berlinben tárgyaltak a magyar munkavállalók érdekében az MSZP vezetői és a szakszervezetek: többek között a Német Szakszervezeti Szövetség, a Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB), illetve az IG Metall vezetőivel egyeztettek. A munkavállalók helyzetén kívül az ipar németországi jövője is téma volt, de olyan akkumulátorgyárak beruházásai is szóba kerültek, mint a Tesla vagy a CATL, amelyek Debrecenben is üzemet kívánnak telepíteni.

Az MSZP vezetői Lars Klingbeillel, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) társelnökével, illetve Martin Schulz korábbi EP-elnökkel, a Friedrich Ebert Alapítvány jelenlegi elnökével is egyeztettek.

Az MSZP Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a tárgyalásokon szó esett arról: Németországnak is érdeke, hogy a magyar munkavállalók képzettek legyenek, jó körülmények között, megfelelő bérért és megfelelő érdekképviselet mellett dolgozhassanak, hogy a szakszervezetek és a politika között folyamatos és érdemi pártbeszéd alakuljon ki.

A harmadik napot az IG Metall szakembereivel töltötték. A megbeszélések fő témája a Magyarország számára is kiemelt jelentőséggel bíró autóipari átalakulás volt. Egyetértettek abban, hogy a szektor átalakulása nem történhet kizárólag a piaci kényszerek és a tőkeérdekek alapján, mint Magyarországon, hanem a munkavállalók érdekeinek figyelembe vételével és az őket képviselő szervezetek bevonásával kell, hogy megvalósuljon. Emellett megerősítették, hogy jóléti fordulat nélkül nem lehet kezelni jelen világunk legnagyobb kihívásait, és az ehhez szükséges gazdasági átalakulást sem.

A megbeszéléseken jelen voltak az MSZP társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, valamint Harangozó Gábor alelnök. Az MSZP-t is képviselte Andor László volt foglalkoztatási és szociális biztos, az MSZP országos elnökségének tagja. Érdekképviseleti részről Kispál Viktor, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Kovács László, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnök, valamint Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke is ott volt a tárgyalásokon.

Forrás: Népszava