Jelenleg is 16 ezer pedagógus hiányzik a magyar közoktatásból, és már több mint háromezren jelezték, hogy elhagynák a pályát, ha a kormány megfosztja őket a közalkalmazotti viszonyuktól. A szakszervezet szerint a gyerekek mindent éreznek ebből a problémából, és a Szülői Hang Közösség képviselője is úgy vélekedett: elég abszurd a helyzet.

Ahogy arról korábban az atv.hu is beszámolt, a kormány eltörli a tanárok közfoglalkoztatotti státuszát és egy újat vezet be helyette. Az új rendszerben 4 helyett 6 hónapos lenne a próbaidő, ami alatt indoklás nélkül el lehet bárkit bocsájtani. A felmentési idő 8 hónapról 60 napra csökkenne, az ingyenes elrendelhető helyettesítések óraszámát pedig 60-ról 80-ra emelnék.

Az ATV Start szerdai műsorában elhangzott, a Pedagógusok Szakszervezete szerint a tervezett státuszváltozás azt mutatja meg, hogy a kormány úgy akarja kezelni a fokozódó pedagógushiányt, hogy a maradó tanárokat kényszerítenék még több munkára. A Magyar Helsinki Bizottság úgy véli, a státustörvény számos ponton sérti a pedagógusok alapvető jogait, így a véleménynyilvánítási és tanítási szabadságukat is.

Milyen hatással lehet a gyerekekre a változtatás? Mit érez abból a gyerek, ha nagyon megnövekedik a tanárának a munkaterhe? Vagy hogy egyik pillanatról a másikra áthelyezik a tanárát?

Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője szerint elég abszurd a helyzet. Mint mondta, az iskolában arra törekednének, hogy a gyerekeket önállóságra neveljék, azonban a kormány szerint úgy lehet önállóságra nevelni, hogy a pedagógusoktól elveszik azt. „Teljesen nyilvánvaló, hogy egy szabadon működni képes, önálló pedagógus tudja a gyerekeket jól nevelni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerinte így rossz lesz az oktatás minősége, és az is elég nyilvánvaló, hogy egy kizsigerelt tanár sem tud jól dolgozni. Miklós György szerint ebben a törvényben nemcsak a pedagógusok jogait, hanem a szülői jogokat is csorbítják, példaként említette a fegyelmi ügyeket, ahol eddig a nevelőtestület dönthetett, most ez megszűnik annyiban, hogy a nevelőtestületnek csak egy szavazata lesz, a szülőktől pedig elveszik a fellebbezési jogot.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke úgy vélekedett, hogy a gyerekek mindent éreznek ebből a helyzetből, hiszen amikor a pedagógus belép a terembe, már akkor tudják, hogyan kell igazodni az adott tanár akkori állapotához.

„Ebben az a legborzalmasabb, hogy nincs stabilitás, nincs biztonság, nincs állandóság és nincs béke az oktatásban évek óta. Ez valami félelmetes” – fogalmazott Szabó Zsuzsa, aki szerint az új rendszerben gyakorlatilag azokra a tanárokra hárul majd minden feladat, akik határozatlan idejű szerződésben dolgoznak.

„Nemhogy a megoldásra törekedne a kormány, nemhogy valami látható jövőképet vetítene az oktatás valamennyi dolgozója felé, hanem még fenyegeti és tovább zsarolja őket” – vélekedett a PSZ elnöke.

Háromezer tanár írta alá a Hang petícióját, hogy elhagyja a pályát

Szabó Zsuzsa szerint a kisebb településeken beazonosítható, hogy ki írta alá ezt a petíciót, sokan félnek is ettől. A PSZ elnöke számokat nem tudott mondani, hogy hányan hagynák abba a tanítást, azt azonban kijelentette, hogy egyértelműen látszik, hogy elindult a vándorlás az oktatásból.

„Nem véletlen, hogy ezt a törvényt megalkották, hiszen alkalmas arra, hogy elfedje a pedagógushiányt, és láthatóan mindent meg is tesznek ennek érdekében. De alkalmas arra is, hogy további pénzeket vonjanak ki az oktatásból” – jegyezte meg Szabó Zsuzsa.

Május 31-ig kell dönteniük a tanároknak

A tanárok automatikusan kerülnek az új rendszerbe, nem állítanak senkit sem döntés elé. Azok a pedagógusok, akik az új státusztörvény miatt elhagynák a pályát, ők az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül jelezhetik ezt. Ezután megszűnik a munkaviszonyuk és egy havi végkielégítést kapnak.

Szabó Zsuzsa ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy felháborító, hiszen a jelenlegi helyzetben 2-től 8 hónapig terjedő végkielégítésre jogosultak a pedagógusok.

A PSZ elnöke azt javasolta, hogy minden pedagógusok figyeljen oda és olvasson sokat az új rendszerről.

„Ha valaki abban gondolkodik, hogy elbúcsúzik a pályától, azt meg kell tegye még májusban. És itt a veszély a gyerekekre nézve, hogy a tanév még javában tart, de a kormány már be akarja vezetni az új törvényt. Tehát megint csak arra alapoz a kormány, hogy a pedagógusok hivatástudata, felelősségtudata majd megmenteni a várható veszélyhelyzetet, mert nem fogják otthagyni a gyerekeket tanév közben. De ha mégis végig viszik a tanévet a tanárok, akkor hátrányos helyzetbe kerülnek” – vélekedett az elnök.

Miklós György szerint hosszútávon a kommunikáció segíthetne. A Szülői Hang Közösség képviselője szerint sok tanár van, akinek nem tetszik a törvény, de nem merik felemelni a hangjukat, és sok olyan szülő is, akik nem foglalkoznak elég mélyrehatóan ezzel a dologgal. Szerinte, ha ezen tudnának változtatni, akkor javítható lenne a helyzet. Éppen ezért a pedagógusoknak azt javasolta, hogy lépjenek be egy általuk preferált szakszervezetbe. A szülőknek pedig azt tanácsolta, hogy kapcsolódjanak valamilyen oktatási fórumhoz, szülői szervezethez.

A PSZ elnöke a műsor végén arról szólt, hogy a fenyegetés és a hitegetés megy, de a megoldásokat nem látják. A pedagógusok pedig azt mondják, hogy már nem hisznek senkinek, csak „éljük túl a mát”, és ez kihat a gyerekekre és a családokra is.

Szabó Zsuzsa felhívta az oktatásirányítók figyelmét: „ha egy pedagógus nem tud mosolyogni, nem tud türelmes lenni, mert megélhetési gondjai vannak, mert a munkahelyén minden egyes nap stresszözön várja, akkor ennek a gyerekek látják a legnagyobb kárát.”

Forrás: ATV