Hivatalos magyarázatok születtek arról, hogy mennyire eltérő lehet a szakma és a laikusok megítélése egy adott eset sürgősségéről. A Népszava cikke.

Ki kell hogy mondjuk: az Országos Mentőszolgálat az alapfeladatát, a mentést nem tudja biztosítani a fővárosban – jelentette ki az RTL Híradónak Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, aki szerint több mint 10 éve vezényelnek fel egységeket az egész országból azért, hogy a budapesti mentést valamilyen szinten megerősítsék, azonban egyre-másra érkezenek jelentések visszás budapesti esetekről.

A szakember szerint a problémát az okozza, hogy a dolgozók nincsenek jól megfizetve és nincs elég szakember sem a rendszerben. A szaporodó problémák közül emelt ki néhányat az RTL Híradó. Az egyik esetben nehézlégzés miatt hívta egy koronavírusos budapesti férfi a mentőket, de azt állítja, két órával később sem kapott segítséget. Egy utcán elesett, vérző fejű idős férfihoz is csaknem fél óra múlva, többszöri hívásra érkezett mentő az eset szemtanúi szerint.

Nem egyszer előfordult az is, hogy a Budapestről érkező riasztásokra Békéscsabáról vagy Nyíregyházáról jelentkezett be az ottani ügyeletes. A közelmúltban történtek re reagálva az Országos Mentőszolgálatnál azt közölték: a bejelentők nem mindig tudják pontosan felmérni, mennyire sürgős egy eset. Hozzátették, hogy „a sürgősség szakmai meghatározása egyes esetekben eltérhet a helyszínen tartózkodók, az esetet bejelentő laikusok szubjektív véleményétől”.

Forrás: Népszava