A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik amiatt, hogy - mint írták - a Kulturális és Innovációs Minisztérium semmibe veszi a szakképzésben foglalkoztatottak jogos igényeit és a problémák jelzését.

A PSZ keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2023-ra ígért tíz plusz ötszázalékos béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél, például az alapítványi intézményeknél még meg sem kapták az oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti.

"A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak béremelése még napirenden sincs, miközben egyébként is súlyos bérhátrányba kerültek, mert az emeléseknél rendre megfeledkeznek róluk"

- tették hozzá, majd úgy fogalmaztak: bár a szakképzésért felelős minisztérium "nem szokta megköszönni a munkavállalóktól érkező problémajelzéseket", az állandósult jogszabály-módosítások mégis igazolják a problémák létezését. Most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni.

A szakszervezet jelezte, a minisztérium az írásos jelzésekre csak "semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs".

Az iskolák egy részében nemcsak a központi béremelésre, hanem például munkaruhára sincs fedezet, az oktatók a kaotikus munkajogi helyzet mellett a szakképzés tárgyi feltételeiben is súlyos lemaradásokról számolnak be - közölték.

A PSZ arra kérte a szakképzésért felelős minisztériumot, hogy ne a fenntartókra és a munkáltatókra hárítsa a felelősséget, hanem gondoskodjon legalább az ígért béremelésekről, és kezdjen érdemi párbeszédet a szakképzést sújtó problémákról.

Forrás: ATV