A hazai kereskedelmi dolgozók körében is van támogatottsága a vasárnapi boltzárnak Bubenkó Csaba szerint. A szakszervezeti vezető elmondta, tapasztalataik szerint már a munkáltatók sem zárkóznának el ettől, akár kezdésként a vasárnap délig tartó nyitvatartás bevezetésével.

A magyarországi kiskereskedelemben is többen támogatnák a bolti dolgozók vasárnapi pihenőnapjának piaci alapon történő önszabályozását - mondta a Napi.hu-nak Bubenkó Csaba annak kapcsán, hogy Horvátországban nyártól bizonyos kivételekkel évente legfeljebb 16 vasárnapon lehetnek nyitva a boltok, amelyek időpontjáról a kereskedők dönthetnek majd..

Az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke felidézte: tavaly ősszel itthon is újra napirendre került az üzletek vasárnapi működésének szüneteltetése, akkor már a nagyobb boltláncok is hajlottak a dologra, kezdetben akár a délig tartó nyitvatartás bevezetésével. Azonban, mint elismerte, a szektorban vegyes a kép, mert – árucsoportonként vagy az üzlet jellege szerint – megosztottak a kiskereskedelmi szereplők és nem szeretnének társadalmi feszültséget a boltbezárásból, még önkéntes alapokon sem.

Hozzátette: felméréseik szerint az érintett munkavállalói réteg jelentős arányban üdvözölné a szabad vasárnapot, és csak elenyésző részük mondana rá nemet, például a hétvégi pótlékok miatt.

 Forrás: Pénzcentrum