Élesen bírálják a pedagógus szakszervezetek a társadalmi vitára bocsátott, közoktatást érintő jogszabálytervezeteket. A kormány megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és a tantestületek súlya is csökkenne. A szakértő szerint ha csökken az autonómia, azzal a fiatalok sem járnak jól. Az ATV Híradó riportja

Ha ezeket a jogszabályokat bevezetik, akkor a jelenleg hatályban lévőnél sokkal rosszabb helyzet fog előállni

- ezt mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja.

A tantestületeknek már csak néhány kérdésben lenne döntési joguk. Mindeközben a közalkalmazotti jogviszonyt a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony venné át.

"Beveszik újból a fegyelmi eljárást, amit egyébként a közalkalmazotti törvényből már 2012-ben kivezettek, és a fegyelmi eljárások során lehet olyan végeredmény, hogy az adott pedagógusnak csökkentik a fizetését büntetésből" - tette hozzá Nagy Erzsébet.

Az új jogállás sávos bérrendszerrel egészülne ki, amelynek alapja a teljesítmény. Így egy Pedagógus egyes fokozatban lévő tanár akár bruttó 1 millió 65 ezer forintot is kereshetne. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez egyszerű hangulatkeltés. Munkaterheik sem csökkennek.

"Az, hogy heti 48 óra munkaidő rendelhető el egy pedagógus részére, vagy napi 12 óra munka is elrendelhető egy pedagógus részére, és ezt ingyen és bérmentve kell elvégeznie, azért az felháborító" - mondta híradónknak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

A szakszervezetek tiltakozása a jövőben sem áll le.

A tervezet szerint a felzárkóztatással foglalkozó tanárok többletjuttatást kaphatnak. A Híradónknak nyilatkozó oktatáskutató szerint ez jó irány. Az viszont nem, ahogyan a pedagógusok teljesítményét készül mérni a kabinet. Ha pedig a tantestületek mozgástere csökken, annak a tanulók láthatják a kárát.

A szülőknek érteniük kell, hogy ezentúl nem az a tanár, az osztályfőnök vagy tanító dönthet majd a gyermekekkel kapcsolatban, aki ismeri és nap mint nap vele van, hanem az igazgató, mint felettes hatalom, egyéni elbírálás mentén

- mondta Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. 

Híradónk kereste a szaktárcát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyeztetnek-e a szakszervezetekkel a vitás kérdésekről. A Belügyminisztérium válaszában azt írta, hogy a társadalmi egyeztetést a a pedagógusok körében végzett online és a köznevelésről tartott konzultációk előzték meg. 

 

Forrás: ATV