Kivételes eljárásban tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés kedden a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot – írja az MTI.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt módosító előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le. A kormány szerint a módosításra azért van szükség, mert „a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”.

Kincses Gyula, a MOK elnöke egy hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a törvényjavaslatra. Azt mondta, a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen. „Hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni a Belügyminisztérium ellen, mert a közleményük valótlan állításokat tartalmazott” – tette hozzá.

A MOK jogait csorbító törvényjavaslat előzménye, hogy a kormányzat az új ügyeleti rendszert az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani, de a MOK február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az orvosi kamarát a szombati kormányinfón, amikor azt mondta: „A Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.”

Erre a kamara korábban úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a MOK egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

A kormány és a MOK közötti konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Forrás: telex.hu