Ezzel szemben arról van szó, hogy azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben éltek etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

Cáfolta a szerkesztőségünkhöz szombaton eljuttatott közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Gulyás Gergely állítását, miszerint etikai eljárással fenyegetnék az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón „gyalázatosnak” nevezte, hogy a MOK „etikai eljárással fenyegeti azokat az orvosokat, akik aláírnák az új szerződést”.

Mint azonban azt a MOK is tudatta a közleményben, ezzel szemben arról van szó, hogy azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben éltek etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására.

„A Kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést”

– írták.

„A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt” – tették hozzá.

„A Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait. Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, amelyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása” – írták.

Forrás: Népszava