Felhívtuk az orvosokat arra, hogy szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés – közölte a Népszavával a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ-EDDSZ) elnöke, Cser Ágnes egy nappal azután, hogy a Belügyminisztériumban sztrájktárgyalást tartottak ágazati érdekvédők.

Az egészségügyi dolgozóknak idéntől 11 százalékkal emelkedik a fizetése, de a húsz százalék feletti infláció miatt a bérük az emeléssel együtt is kevesebbet ér. Január végén zártkörű megbeszélést tartottak, hogy megvitassák az egészségügyben történt változásokat és a bérkérdést, mert egy decemberben kiadott rendelet alapján sokan csak júliustól számíthatnak emelésre. Ráadásul arra is két lépcsőben: a második részletet csak jövő év márciusában kapnák meg.

A szakszervezeti álláspont egybecseng az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Csató Gábor véleményével. Ő az Indexnek azt nyilatkozata hétfőn:

Senkinek nem akarok tippeket adni, de az lett volna igazán korrekt a kamara részéről, hogy megszavazzák: az idén januári 11 százalékos orvosi béremelést a kormány fordítsa inkább a szakdolgozókra.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a január elsején életbe lépett új egészségügyi törvénycsomag példátlanul kiszolgáltatottá teszi a teljes magyar orvostársadalmat, ezért korábban megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondásával tiltakozzanak. A kamara egyébként már novemberben jelezte, hogy nem támogatják a tervezett törvénymódosítást, azóta pedig több ezer orvos mondta, hogy hajlandó lenne letétbe helyezni a felmondását.

Forrás: 24.hu