Tavaly júniusban 61 nagy-britanniai szervezet csatlakozott egy fél évig tartó felméréshez, amelyben a négynapos munkahét hatékonyságát tesztelték – írja az IFLScience. A munkavállalóknak hat hónapon keresztül 20 százalékkal csökkent munkaóráik száma, miközben a fizetésük változatlan maradt. A 24-hu írása.

Az eredmények a dolgozók mentális jólétének növekedését, a felmondások és megbetegedések csökkenését mutatják, mindemellett a produktivitás változatlan maradt.

A féléves próbaidőszakot a 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet kezdeményezte, a tanulmányt pedig a Cambridge-i Egyetem és a Boston College tudósai készítették. A projektben összesen 2900 munkavállaló vett részt különféle iparágakból, köztük informatikusok, pénzügyi alkalmazottak, egészségügyi dolgozók, egy gyorsbüfé állománya és még sokan mások. Korábban az Egyesült Államokban és Írországban is voltak hasonló programok, azonban a nagy-britanniai kísérlet volt messze a legnagyobb kutatás, valamint az egyetlen, amely során mélyinterjúkat is készítettek az alkalmazottakkal és a cégek ügyvezetőivel.

A négynapos munkahetek bevezetésével a munkavállalók 71 százaléka kevésbé tapasztalta a „kiégés” jeleit, 39 százalékuk pedig kevésbé érezte magát stresszesnek. Emellett a dolgozók 60 százaléka érezte úgy, javult a munka-magánélet egyensúly az életében.

Az alkalmazottak jóléte a vállalatnak is hasznára volt: 65 százalékkal csökkent a betegszabadságok és 57 százalékkal a felmondások száma.

Sőt, a cégek bevétele is nőtt, átlagosan 1,4 százalékkal, tehát a termelőképesség nem csökkent.

Ilyen eredmények mellett nem csoda, hogy a próbaidőszakban résztvevő vállalatok 92 százaléka hajlandó lenne a négynapos munkahét további alkalmazására, 18 cég pedig már állandó jelleggel be is vezette.

 

Forrás: 24.hu