Január 23-tól hét napig tartó országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott.

hvg.hu azt írja, pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak,

van olyan város, ahol minden gimnáziumban lesznek megmozdulások. A PDSZ közleménye szerint az akció a január 31-ére – az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójára – meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul. Azt írják, csatlakozásra hívják a szakszervezeteket, civilszervezeteket és az állampolgárokat.

A legnagyobb megmozdulás erre a napra várható, ugyanis

a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8–10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a  sztrájk hírére Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését.

A 2022-ben kezdődő padagógussztrájkokat követően, illetve a sztrájkjog de facto megvonása után számos pedagógus kezdett polgári engedetlenségbe, hogy így tiltakozzanak a méltatlan munkakörülmények, az alacsony fizetések és a közoktatás számos más súlyos problémája ellen. A tanárok és a velük szolidáris diákok és szülők tavaly sztrájkokkal, élőláncokkal, tiltakozó megmozdulásokkal próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek.

Ősszel aztán több pedagógust elbocsátottak a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok közül, a gyermekek tanuláshoz való jogának megsértésére hivatkozva.

Forrás: 24.hu