A Liberty Steel nevű brit acélipari óriás három hónapos – feltehetőleg bérgyártásra vonatkozó – megbízási szerződést kötött a dunaújvárosi vasmű felszámolásával megbízott vagyonfelügyelővel – adta hírül az Argus Media.

Fazekas Attila, akit a Dunaferr felszámolásával bíztak meg, és egyben ideiglenes vagyonfelügyelői tisztséggel ruháztak fel, december végén még arról beszélt, hogy a szakmai befektetővel történő tartós megállapodásig bérmunkában, vagy bérbe adással kívánja biztosítani az üzemeltetést, így biztosítva a kokszoló és a folyékony fázis berendezéseinek üzemben tartását, megóvását. Fazekas decemberben távolította el a gyár kétes vezetését, Jevgenyij Tankiljevics legfőbb általános vezérigazgató-helyettest, valamint dr. Sevcsik Mónika RMS és HR igazgatót, és egyúttal Cseh Ferencet, a nagyolvasztó gyárvezetőjét bízta meg ideiglenesen a cég vezetésével, valamint a Dunaferr Kokszoló Kft. ügyvezetői feladatainak ellátásával is. A  vagyonfelügyelő intézkedése nyomán a dolgozók a decemberben esedékes novemberi bérük második felét is megkapták. Fazekas arról is értesítette a dolgozókat, hogy a Vasas Szakszervezetre vonatkozó minden korábbi tiltást törölt, és a szakszervezet működéséhez szükséges tárgyi feltételeket, elhelyezésüket biztosítja a gyárban.

Néhány hete még úgy tűnt, hogy a vasműért a Liberty Steel mellett a Metinvest nevű ukrán cégcsoport is verseng, aki felajánlotta, hogy összes adósságával együtt megvásárolná a Dunaferrt, sőt, kapacitásnövelést, és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is beígérte (a Metinvestről és annak többségi tulajdonosáról Tóth Csaba kollégánk készített összefoglaló írást).

Most viszont úgy áll a helyzet, hogy mégiscsak a  Liberty Steel-nek adták bérbe a gyárat, amivel a brit tulajdonú acélipari óriás legalább 3 hónapra biztosítaná a felszámolás alatt álló Dunaferr további működését. Az Argus Media szerint a Liberty küldöttsége a hónap elején látogatást tett Dunaújvárosban is, ahol aláírták az ideiglenes üzemeltetési szerződést, ugyanekkor pedig Budapesten tárgyaltak a magyar kormány szereplőivel. A Portál információi szerint

a Liberty már be is jegyezte magyarországi cégét Liberty Central Europe néven

melyet a Portfolio is megerősített. A cég december közepén már komoly gesztust tett azzal, hogy életmentő szénszállítmányt küldött a dunai vasműbe (ezzel elkerülhető volt az azonnali leállás és a rövid távon bekövetkező katasztrófa), valamint a Porfolio szerint a Liberty konkrét elképzelésekkel is rendelkezik a dunaújvárosi gyár hosszú távú működtetése tekintetében.

Amint arról beszámoltunk, a gyárban már tavaly év végén is kényszerleállásra kényszerültek, az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt. A Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A helyzet rendezése érdekében végül az államnak is be kellett avatkoznia. A kormány decemberben a felszámolásról és csődeljárásról szóló törvény módosításával igyekezte kezelni a helyzetet, amellyel megindult a cég felszámolása.

 

Forrás: Mérce