Körlevélben tájékoztatta hétfőn az egyetem dolgozóit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Deli Gergely arról, hogy csoportos létszámleépítés lesz az intézményben – írja a Telex.

A lapnak az egyetem megerősítette, hogy 37 munkatársat küldenek el.

Az elbocsátások oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt érintenek. Ők 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat – írta az egyetem a Telexnek.

Hozzátették:

„a jogszabályi rendelkezések által előírt lépések végrehajtása és az esetleges – a kollégák által kezdeményezhető – közös megegyezésről szóló megállapodások egyeztetése következik, majd 2023. február 20–21. napján a megszüntető okiratok átadásával zárul a folyamat”.

A rektor a dolgozóknak kiküldött levélben a lépést „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta.

Korábban az NKE egy sor másik intézkedést jelentett be a válságra hivatkozva a téli időszakra, köztük a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárását, a díszkivilágítás lekapcsolását, minden második izzó kicsavarását, és a víz hőmérsékletének a csökkentését.

A Telex több magyar felsőoktatási intézményt is megkérdezett, hogy terveznek-e leépítéseket, közülük eddig az ELTE válaszolta, hogy nem terveznek hasonlót.

Forrás: Mérce