Minden elmúló perccel csökken az esélye annak, hogy a Dunai Vasműben újrainduljon a termelés – mondta híradónknak a Dunaferr Vasas Szakszervezetének alelnöke. Győri Gábor szerint: akármilyen új tulajdonos érkezhet, ha a dolgozók a bizonytalanság miatt elmennek, szinte lehetetlen lesz ismét működtetni az acélgyárat. Az ATV Híradó riportja.

„Körülbelül 500 milliárdos adósság is nyomja, ha valaki a vállára veszi, azt menten összenyomja, az egész egy annyira kaotikus dolog, hogy azt nehéz a hagyományos szavakkal leírni, ennek ellenére folytatunk tárgyalásokat annak érdekében, hogy ami abból menthető, azt megmentsük” - röviden így jellemezte a Dunaferr körül kialakult helyzetet a miniszterelnök a szerdai kormányinfón.

Az Orbán Viktor által említett tárgyalások egyik partnere a brit-indiai Liberty Steel – ezt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is megerősítette híradónknak. Más vevőkről is hallani, akár az állam is részt vállalhat az eladásban.

A szakszervezet azonban nem bizakodó.

„Hogyha itt a munkavállalók elmennek, tehát elmegy a szakma, akkor hozhat ide akárki akármennyi pénzt, akármennyi alapanyagot, akkor a Dunaferrt működtetni nem igazán lehet”

– árulta el Győri Gábor a szakszervezet alelnöke.

A Dunaferrnél jelenleg a kokszolón kívül minden áll, és ha az is beszünteti működését, újraindítása gyakorlatilag lehetetlen. A Dunaferr jelenleg 4500 mintegy embert foglalkoztat, de nekik is többhavi bérrel tartozik.

A kormány december 13-án egy gyakorlatilag a Dunaferr-re szabott kormányrendelettel lehetővé tette, hogy elinduljon a cég felszámolása, ami megkönnyítheti annak értékesítését.

Kerestük a kormányt is, hogy tényleg tervezi-e az állam, hogy beszáll az üzletbe, valamint, hogy mikor kerülhet sor az adásvételre, ők telefonon válaszoltak. Azonban azt mondták kérdéseinkkel, forduljunk a felszámolóhoz, ám ők még nem válaszoltak.

Forrás: ATV