Mint ismeretes, Pintér Sándor kezdeményezésére 2022. december 16-án köznevelési konzultációra került sor Budapesten. A konzultációval többek között Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sem volt elégedett. Szabó az ATV Start című műsorában azt ígérte: januártól folytatódnak majd a pedagógusakciók, és ha továbbra sem rendeződik a helyzet, a második félévben „nagyon komoly” akciókra kell számítani.

Mint már köztudott, Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére 2022. december 16-án köznevelési konzultációra került sor Budapesten. A beszámolók szerint azonban az egyeztetésen semmilyen konkrét megállapodás nem született.

A konzultációval Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sem volt elégedett. Semmiképp sem örülök - fogalmazott az ATV Start című műsorában, ahol azt is elmondta: szerinte a találkozó még csak egyeztetésnek sem nevezhető, csupán eligazításnak.

A résztvevők itt 3-3 percet kaptak, hogy elmondják a problémáikat, és Szabó szerint sokan – főleg a fővárosi kollégák – kemény rendszerkritikát fogalmaztak meg, de akadtak olyanok is – nagyrészt vidékiek –, akik pozitívumokat is ki tudtak emelni. Ezen ellentét kapcsán az elnök azt mondta: bár valóban vannak eltérések az vélemények között, de csupán abban, hogy mennyire erős a kritika. Szavai alapján ugyanis teljes elégedettségről senki esetében sem lehet beszélni, a béremeléssel és a terhek csökkentésével például mindenki egyetért.

Pintér Sándor nem alkalmas?

Mint ismeretes a PDSZ a hétvégén azonnali lemondásra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert. A nyílt levél kapcsán Szabó elmondta: a PSZ is egy olyan embert szeretne az oktatás élére, aki érdemben tudja képviselni az ágazatot a kormányüléseken. Pintér Sándor miniszternek nagyon komoly szakértői segítségre lenne szüksége ehhez – fogalmazott Szabó.

Az elnök egyébként gyalázatosnak tarja a három év múlvára beígért pedagógusbér-emelést, és aggályosnak nevezte azt is, hogy mindezt a kormány nem a saját költségvetéséből intézné, hanem eu-s pénzekre vár. Holott kötelességük lenne mindezt önállóan intézni, ahogy más országokban is – mutatott rá Szabó.

De – elmondása szerint – óriási felháborodást váltott ki az ágazatban az is, hogy a korábban említett eligazításon Pintér Sándor 10 százalékos januári béremelésről beszélt. „Ez nem béremelés, csak szakmai pótlék. Ha valaki rosszat álmodik a kormányban, vagy meg akarja büntetni a renitens tanárokat, holnapra elveszik” – nehezményezte Szabó, és hangsúlyozta: béremelést akarnak. „Amikor huszonvalahány százalék az infláció 10 százalékkal csak megsérteni lehet a tanárokat” – fogalmazott.

Meddig tartható a nyomásgyakorlás?

A PSZ-elnök a beszélgetés során felidézte, hogy január óta folyamatosak voltak a tanári megmozdulások, és nemcsak a fővárosban, vidéken is az utcára vonultak az emberek. Eközben pedig folyamatosan próbáltunk tárgyalni is, hiszen megállapodni csak így lehet – tette hozzá, és megígérte, hogy az akciók a következő évben is folytatódni fognak. Január másodikán úgynevezett „tudásmenet” indul Miskolcról Budapestre, a második félévben pedig „nagyon komoly” akciókra kell számítani, ha addig nem rendeződik a helyzet – részletezte Szabó, és felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszervezetnek vannak munkajogászai is, akik tudnak segíteni azoknak a pedagógusoknak, akik esetleg bajba kerülnének például a polgári engedetlenkedés miatt.

Forrás: ATV