A karácsonyi rendezvények időszakában a cégeknek és a munkavállalóknak is figyelniük kell arra, hogy bizonyos ajándékok vagy rendezvények után adót kell bevallani és megfizetni.

 Adómentesen adható juttatás lehet egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeumlátogatási lehetőségek, cirkuszi belépők, színházba vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek, jegyek.

Az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege, az idén 200 ezer forint – hívta fel a figyelmet a szakmai igazgató, kiemelve, hogy az ajándékot nem lehet utalvány formájában juttatni, valamint nem lehet visszaváltható.

Lehetősége van a munkáltatónak év közben egy alkalommal úgynevezett egyes meghatározott juttatásként ajándékot adományozni a munkavállalóknak – emlékeztetett Szabó Csaba. Nagyon fontos viszont, hogy hogyan teszi ezt a cégvezetés, hiszen adókötelezettsége keletkezhet még a munkavállalónak is – tette hozzá. Egyes meghatározott juttatásként évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig (idén 20 ezer forint) adhat ajándékot a munkáltató a munkavállalónak, ennek adózása a munkáltatót terheli. Az ilyen juttatás szokásos piaci értékének a 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 13 százalék szociális hozzájárulást (szocho) kell fizetnie az ajándékozó vállalatnak.

Abban az esetben, ha az ajándék átadására például egy karácsonyi vacsorán kerül sor, akkor a minimálbér 25 százalékáig adható (az idén 50 000 forintig), szintén a fenti adózás mellett. Amennyiben viszont meghaladja ezt az összeget az ajándék értéke, akkor már a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmének minősül, és így szja-t (15 százalék) és társadalombiztosítási járulékot (18,5 százalék) kell a munkavállalónak megfizetnie – emelte ki a szakértő. Ez esetben a munkáltatónak is felmerül még szocho-fizetési kötelezettsége – tette hozzá.

Az átlagos karácsonyi rendezvények reprezentációs alkalomnak minősülnek, így a cégeknek a szokásos piaci értéknek a 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 13 százalék szochót kell megfizetnie – ismertette.

A közleményben kitért arra az esetre is, amikor a munkatársak különböző ajándékokkal meglepik egymást. Az szja törvény értelmében ez az ajándékozás teljesen adómentes, mindaddig, amíg az ajándék nem valamiféle ügylet ellenértékeként szolgál (szolgáltatásnyújtásra vagy termékértékesítésre, illetve ezekkel összefüggésben történik), az már nem adómentes – figyelmeztet az ICT Európa Finance Zrt. szakértője.

Forrás: MTI