Az úgynevezett megdöglesz törvény módosításával együtt a kormány egy rendeletet is hozott „a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről”, ami szerint „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől. Erről kérdezte Jámbor András országgyűlési képviselő a parlament Törvényalkotási Bizottságában, amiről a 444 írt.

"Miért gondolja a Belügyminisztérium, hogy mondjuk egy hajléktalanellátó intézményben öt szakember helyett elég csak egy egy éjszakára?".

Jámbornak Felkai László belügyi közigazgatási államtitkár válaszolt, aki szerint a rendelet az ellátó intézmények létszámkorlátját is feloldja, hisz „nem tudnak hirtelen új épületeket felhúzni”. De az is kiderült a válaszából, hogy a saját fizetésüket az idén jelentősen megemelő kormányzat szerint a háborús helyzetben „mindenkinek kell valami terhet vállalni. A magánháztartásoknak is. A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak és kevesebb négyzetméter jut. Egyszerűen erről van szó”.

Forrás: Klubrádió