Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleményben állt ki a pedagógusok mellett.

Közleményt adott ki az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), amelyben szolidaritásukról biztosítják a tiltakozó tanárokat. Azt írták: „Egyre abszurdabb helyzetet idéznek elő a tankerületi vezetők és a kormány”.

Azt róják fel: „Miközben általános pedagógushiány van, és hatalmas óra terheléssel dolgoznak, megalázó bérekért a tanárok, aközben a tankerületi vezetők kirúgják azokat, akik felemelik hangjukat a tarthatatlan állapotok miatt. A kormány ellehetetlenítette a sztrájkot a pedagógus társadalom számára”.

A szakszervezet támogatja a jogszerűen megszervezett munkabeszüntetést, de megértik azok döntését, akik vállalják a vadsztrájkot a „retorziókkal fenyegető tankerületi levelek ellenére”.

Szolidárisak a november 30-án kirúgott nyolc tanárral is, és kiemelik, hogy nemcsak ők, hanem tanítványaik is nehéz helyzetbe kerültek. „Mit gondol vajon a kormányról, a hazájáról az a fiatal, aki azt látja, hogy kegyetlenül megtorolja a hatalom, ha valaki szólni mer?” – tették fel a kérdést.

Végül felszólították a kormányt, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokat a pedagógus szakszervezetekkel, a tankerületek pedig foglalkozzanak a zavartalan oktatás feltételeinek megteremtésével.