Minden jel szerint elkezdődhet a dunaújvárosi vasmű végső leállítása – erre utal legalábbis annak a kormányrendeletnek és határozatnak a szövege, amely tegnap éjjel óta szabályozza a Dunaferr gyáregységeinek energiaellátását, és amelynek tartalmát a Portfolio ismertette csütörtökön.

Ennek közvetlen előzménye, hogy az E.On Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. november 28-án arról értesítette a vasműt energiaellátásávaI közvetlenül ellátó ISD Powert, hogy december elsején lekapcsolják a hálózatról a Dunaferr telephelyét. Ennek nyomán az ISD Power minden energiatermelési- és szolgáltatási tevékenysége megszűnt volna ebben az időpontban, ami azt is jelentette, hogy a Dunaferr gyáregységei nem jutottak volna semmilyen energiához ettől a ponttól kezdve. Erre reagált a kormány a szerda esti közlönyben kihirdetett két döntésével, amelynek lényege, hogy a telephelyen a villamosenergia-ellátást „mindaddig biztosítani kell, amíg a telephely területén található legnagyobb kockázatot jelentő létesítmények szakszerű és biztonságos leállításához szükséges”. 

Ez a döntés lényegében azt jelenti, hogy az ISD Power hálózat használójánál, vagyis a Dunaferr gyáregységeiben biztosítani kell a villamosenergia-ellátást, amíg annak létesítményei biztonságosan le nem állnak.

Amint arról az elmúlt években többször beszámoltunk, a Dunaferr az elmúlt években elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy bizonytalan volt, melyik – ukrán, avagy orosz kötődésű – gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában, illetve a vezetőség nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, de még a béreket is csúsztatva fizette ki. A cég legutóbbi beszámolója a 2019-es évről való, de azóta érvényes közgyűlést sem tudtak tartani. A gyárban már tavaly év végén is kényszerleállásra kényszerültek az akkor még éppen csak kezdődő energiaválság miatt.

Az elmúlt hetekben újra egyre többször lehetett hallani arról, hogy aggasztó a helyzet a vasmű környékén. Szeptemberben a Dunaferr közleményben jelezte, hogy az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt kritikus lépésre kényszerül a cég, és két nagyolvasztóját és leállította, amivel egy hétre az üzem termelése teljesen szünetelt. A cégvezetés akkor azt jelezte, hogy kormányzati segítséggel még mindig van esély arra, hogy a vállalat talpra álljon. Idén novembertől a tavalyi évhez hasonlóan ismét két részletben kaptak fizetést a dolgozók, a cég közgyűlésének résztvevőit pedig a tulajdonosok közötti konfliktus nyomán ismét nem engedték be a vasmű épületébe. 

Az ISD Dunaferr Zrt. 99,6 százalékos tulajdonosa, a –  saját magát cégvezetőnek tartó Jevgenyij Tankileviccsel tulajdonvitában álló  – Steelhold Ltd. képviseletében Makszim Nelin december 1-jén kiadott egy szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményét, amelyben arról számol be, hogy a Dunaferr mindkét kohója, a teljes acélmű továbbra is áll, és a szakemberek egyre inkább aggódnak a berendezések állapota miatt.

A kokszoló blokkok továbbra is minimumon járnak, a hengerművek jó, ha időnként néhány napot pörögnek. Ennek betetőzése, hogy rövidesen az áramfelhasználást is jelentősen korlátozhatják és a kormányrendeletben foglaltak szerint megkezdhetik a még működő berendezések biztonságos leállítását. Ha ez bekövetkezik, az a kokszoló blokkokra nézve visszaállíthatatlan és végzetes lesz

– írják.

Ha a kokszolót egyszer leállítják, azt újraindítani nem lehet – ezt már Molnár László, a Vasas Szakszervezetek helyi alapszervezetének vezetője mondta megkeresésünkre. „Ha az e.On ma fél egyre lekapcsolata volna az áramot, az millió veszélyt rejtett volna magában. Ez nem egy olyan üzem, aminél lekapcsoljuk a villanyt, és holnap meg felkapcsoljuk. Itt a biztonságos leálláshoz több területen hosszabb idő szükséges” – mondta a Mércének Molnár László,

aki szerint a biztonságos leállítás időtartama nagyjából egy hónap lehet.

Molnár elmondta, hogy – a korábbi leállásokhoz hasonlóan – a munkavállalókat most sem értesítette senki arról, hogy mi várható a következő időszakban. „A dolgozók is bizonytalanok egyelőre úgy, mint mindenki más, mert nem lehet egyelőre tudni, hogy ez mit jelent” – utalt a a megjelent kormányrendeletre és -határozatra Molnár.

Ha a kormányhatározat úgy szól, hogy a leállításhoz szükséges energiamennyiséget biztosítják, az Molnár szerint azt jelenti, hogy termelni közben nem lehet, így a Dunaferr telephelyén működő cégek nem tudnak munkavégzést folytatni, mert ahhoz nem kapnak megfelelő mennyiségű energiát – magyarázta a szakszervezeti vezető, akitől azt is megtudtuk , hogy a novemberi fizetés második részletét is megkapták a dolgozók a múlt héten.

A Dunaferr leálláításának véglegességét mutathatja az a szerkesztőségünkhöz eljuttatott képernyőfotó is, amely szerint egy munkaerő-közvetítő cég arról tájékoztatja kölcsönzött munkaerő-ügyfeleit, hogy a vasmű területén véget ért a munkájuk. Az érintett munkaerő-közvetítőt megkerestük írásban azzal a kérdéssel, hogy valóban ők írták-e az üzenetet. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Dunaferr helyzete egyébként egy októberi kormányinfón is szóba került, ahol a HVG újságírójának kérdésére Gulyás Gergely borúlátásának adott hangot. A kormány szerinte nem biztos, hogy segíthet az üzemen, ugyanis a tulajdonosi szerkezet összetétele miatt a szankciók tiltják a gyár támogatását, állami tulajdonban vételét. Továbbá Gulyás Gergely szerint az is kérdés, hogy az üzem a jelenlegi gazdasági helyzetben egyáltalán fenntarthatón müködtethető-e. Mindenesetre a kormány elkötelezett a munkahelyek és a dolgozók védelme mellett, Gulyás Gergely a kormány nevében ígéretet tett a Dunaferr dolgozók felé:

a vasmű bezárása esetén is lesz munkájuk.

Forrás: Mérce