Noha a munkanélküliség mértéke nem emelkedett októberben, a foglalkoztatás pedig 4,7 millió fő felett maradt, a közmunkások száma egyre csökken, míg a külföldön dolgozóké növekszik.

Portfolio a KSH legfrissebb adatai nyomán számolt be arról, hogy októberben nem változott érdemben a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a munkanélküliek száma pedig enyhén csökkent az előző hónap adataihoz képest. 4,7 milliónál is több volt a foglalkoztatottak száma augusztus és október között.

A Portfolio számításai szerint az elsődleges munkaerőpiac növekedése azonban megtorpant. Ebben az időszakban ugyanis összesen 174 ezer munkanélkülit tartott nyilván a hivatal, mely bár alacsonyabb, mint az előző havi 178 ezres adat, jóval magasabb a tavaszi adatokhoz képest, amikor még csak 160 ezer ember volt munkanélküli.

Egyre többen mennek ki külföldre dolgozni

Az adatok szerint egyre növekszik a külföldön dolgozó magyarok száma: az elmúlt 3 hónapban 96 ezer külföldön dolgozó magyart számláltak, míg októberre ez a szám 100 ezer fölé emelkedett. Ezek alapján pedig kijelenthető, hogy a külföldi munkavállalás egyre népszerűbb a magyarok körében.

A közmunkások száma azonban meredeken csökkenő tendenciát mutat, miután mindössze 75 ezer közmunkás maradt Magyarországon. Ez többek között annak is betudható, hogy a közmunkások közül sokan már sikeresen elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon.

Egyre égetőbb a kérdés, hogy mi lesz a vállalatokkal a következő hónapokban, és mennyire tudják majd megtartani dolgozóikat: a legtöbb vállalat ugyan arra törekszik, hogy elkerülje a leépítési hullámot, a munkaerő megtartása is egyre nehezebb a recessziós környezetben.

 

Forrás: liner.hu