Azt szeretnék, ha a nyugdíjrendszer szolidáris, a nyugdíjkassza átlátható lenne.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete három tárgykörben szeretne országos népszavazást, kérdéseit hitelesítésre benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A három kérdés lényege:

  • 1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény nyugdíjrendszert érintő fejezetét, hogy abban az Alaptörvényben és az Alkotmánybíróság határozatában szereplő szolidaritás, mint követendő jogelv szerepeljen?
  • 2. Akarja-e Ön, hogy az állami nyugdíjrendszer ellátásában részesült személy, a tárgyévet követő évben esedékes tizenharmadik havi nyugdíja terhére, annak mértékéig, előleget vehessen fel?
  • 3.  Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényt, hogy az kiterjedjen a Nyugdíjbiztosítási Alapra is, mint „autonóm államigazgatási szervre”?
Karácsony Mihály elnök közölte, szeretnék, ha a nyugdíjrendszerben a szolidaritási elv érvényesülhessen. Kedvező döntéssel megnyílna az út a differenciált év eleji nyugdíjemelés, a 13. havi juttatás arányosítása előtt, az alacsony nyugellátásban részesülők jelentősebb, a magasabb nyugellátásban részesülők csekélyebb emelést kapnának.

Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete azért szeretné, hogy a nyugdíjas a következő évben esedékes – törvényben garantált – 13. havi juttatása terhére és mértékéig, az aktuális évben előleget vehetssen fel, mert így megkimélhetnék őket attól, hogy egy váratlan kiadás miatt banki hitel, uzsorakamat felvételére, értékei elzálogoisítására kényszerüljön. Mint írták, önálló államigazgatási szervként a nyugdíjkassza sorsa (hatásköre, gazdálkodása, irányítása, felügyelete, önállósága, döntése) is transzparensen követhetővé válhatna.

Forrás: 24.hu