A magyar társadalomnak iszonyatason sokba kerül a munkaképes korosztály leromlott egészségi állapota.

Elkészült egy kutatás arról, mekkora munkaidő veszteséget okoz az egészségromlás Magyarországon. Kiderült, felfoghatatlanul sokba kerül a magyar társadalomnak, hogy egészségügyileg meglehetősen rossz állapotban van a 30-64 év közöttiek korosztálya – írja a Népszava.

Joó Tamás egészségügyi közgazdász, Vitrai József népegészségügyi szakértő és Kollányi Zsófia szociológus kutatása szerint 2019-ben az úgynevezett „betegségteher” (a betegség/halálozás miatt elvesző munkaidő termelési értéke) a GDP 7,2 százaléka, tehát nagyobb  volt, mint amennyit abban az évben az állam (a GDP 4,5 százaléka) az egészségügy működtetésére költött.

A kiesett termelés márpedig „nem csak úgy a levegőből tűnik el”, az valakinek veszteséget jelent. A kutatók abban bíznak, adataikkal sikerül a kormányzati döntéshozókkal megértetni, mennyire fontos része a gazdaságnak a jól működő egészségügyi rendszer.

2019-ben a 30-64 év közöttiek korcsoportjában

  • 27 ezer ember halt meg,
  • az egy főre jutó betegségben töltött napok száma 50 volt.

A legtöbb embernek mozgásszervi és mentális egészségügyi problémák miatt romlott a termelékenysége. A jelenleg jelentős munkaidő-veszteség 40 százalékkal lenne kisebb, ha a magyarok olyan egészségesek lennének, mint az osztrákok. Vitrai József a rosszabb magyar  mutatókat az életmódbeli kockázatokkal magyarázta, mivel dohányzásban, egészségkárosító étel és alkohol fogyasztásában jelentősen verjük az osztrákokat. Az egészségkockázatok visszaszorításával jelentősen csökkenthetőek lennének a veszteségek, de ehhez a megelőzésre kellene több erőforrást fordítani.

Forrás: 24.hu