A miniszterelnöknek írt nyílt levélben kért bérfejlesztést a vízügyi dolgozók részére a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének (VSZOÁSZ) elnöke, Pető Sándor. Mint írja, 2022. elején már jelezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén (KVKF), hogy a 2021-ben aláírt, az idei évre szóló bérmegállapodásban szereplő alapbérfejlesztés nem nyújt fedezetet a fogyasztói árak drasztikus emelkedésére. És mivel a szociális hozzájárulási adót csökkentették, és emiatt 4 százalékkal csökkent a társaságoknál a foglalkoztatás terhe, a szakszervezetek azt kérték, hogy ezt a 4 százalékot alapbérfejlesztésre fordítsák. A 24.hu cikke.

Ezt a béremelést a MÁV-nál, a Volánnál és a Magyar Postánál év elején meg is tették, a víziközmű társaságoknál azonban azóta sem.

A tulajdonos állam első körben a választások, illetve az új kormány megalakulása utánra kérte halasztani a bérfejlesztést, de akkor sem lett belőle semmi. Augusztusban a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) fordult a szakszervezet bérfejlesztési kérelmével, amit szeptember elején egy egyeztetés követett, de béremelés nem. Október közepén ismét sürgették az ígéret beváltását, eredménytelenül, ezért fordultak most személyesen Orbán Viktorhoz.

Mint Pető Sándor a nyílt levélben írta,

  • a víziközmű szolgáltatásban dolgozók átlag alatt keresnek, emiatt
  • megélhetési problémákkal küzdenek,
  • jelentős az elvándorlás,
  • a kieső munkaerő pótlása pedig ellehetetlenült az alacsony bérek miatt.
  • Ez már a biztonságos ellátást veszélyezteti.

És bár a 4 százalékos emelés sem oldaná meg a közel 8000 dolgozó problémáit, a munkabéke helyreállításához hozzájárulhatna.

A szakszervezeti vezető szerint ha rövid időn belül nem kapják meg a kért 4 százalékos bérfejlesztést év elejéig visszamenőleg, akkor az elvándorlás és a távozó munkaerő pótlásának nehézségei miatt a lakosság vízellátása is veszélybe kerülhet.

 

Forrás: 24.hu