A szakszervezetek arra számítanak, hogy az emberek idén is ünnepelnek majd, de valószínűleg szerényebben, mint korábban. A KDFSZ azt látja, hogy mindenki arról beszél, nálunk nőtt legjobban az élelmiszerek ára, ha viszont ez igaz, szerintük meg kellene vizsgálni a nyereség kérdését is. Az atv.hu cikke.

A bevásárlóközpontokban lévő kisboltok nem számítanak jó forgalomra, a háztartások bevásárlólistáján ugyanis az élelmiszer szerepel az első helyen, majd utána jön a rezsi, ezután pedig az esetleges tartozások visszafizetése, és csak ezután az új ruhák vagy műszaki cikkek. Az Mfor úgy értesült: kicsi az esélye, hogy a bevásárlóközpontok üzemeltetői kedvezményt adjanak a bérleti díjból. A portál szerint két kiskereskedelmi üzletcsoport menekülhet meg: a nemzetközi láncokhoz tartozók, és az alapvető szükségleti cikkeket, illetve élelmiszereket árusítók.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: vannak üzletek, ahol a magas rezsi komoly gondot okozhat, és egyes termékeknél az árstop is gondot okozhat, de nem gondolja, hogy ez akkora számot fog érinteni, mint amit beharangoznak.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint 2019 és 2020 között a statisztikák szerint 4 ezer főnek szűnt meg a kereskedelemben az állása, folyamatosan csökkentek a létszámok, ez nagy baj, az egy főre eső munkamennyiség aránya folyamatosan nő.

Karsai Zoltán felidézte: az elmúlt őt évben a boltok száma csökkent, de a négyzetméterek nagysága folyamatosan nőtt, ahol a kereskedés folyik.

Bubenkó Csaba úgy látja: ha egy kisbolt lehúzza a rolót, az általában már nem nyit ki, hiszen őket érinti legjobban a gazdasági helyzet alakulása. A nagy hálózatoknál ez nem jellemző. Hangsúlyozta: meghatározza egy vállalkozás életét, hogy mennyire tőkeerős. Akinek vannak tartalékai, annak van mihez nyúlnia, de egy kisboltnál előfordulhat, hogy inkább az alkalmazottat küldi el, hogy jobban boldoguljon. Hozzátette: a beszerzési árakkal is problémák vannak, ez egy kisboltot jobban érint, mint egy nagyobb hálózatot.

Karsai Zoltán megjegyezte: vannak technikák, amelyeket lehet alkalmazni, például rövidebb nyitva tartással. Vidéken már régóta gyakorlat, hogy mondjuk szombaton vagy vasárnap rövidebb a nyitva tartás, vagy akár ki sem nyit az üzlet, ezzel a rezsin lehet spórolni.

Újabb ársapkák

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában arról beszélt: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a családokat segítsék, ezért van ársapka, és ezért fognak a következő hetekben arról dönteni, hogy ezeknek a listáját újabb termékekkel bővítsék.

Karsai Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: a vásárlónak jó, ha vannak árstopos termékek, de ha mondjuk megnézi a vásárlásai végösszegét, láthatja, hogy az ársapkás termékek olcsóbbak, de mondjuk a nem ársapkásak közül több jelentősen drágult. A kereskedő ugyanis próbálja behozni a veszteségét, és olyan termék árát fogja emelni, amire az embereknek szüksége van.

Bubenkó Csaba szerint meg kell nézni, milyen árréssel, beszerzési árral dolgoznak a kereskedők, akik emelik az árat. Mint mondta, ki lehet számolni, hogy az előző évhez viszonyítva mennyivel adnak drágábban termékeket, ezzel is érdemes lenne foglalkozni, mert kiderülhet, mennyire emelkednek az árak, és ez mitől lett magasabb: a nyereség növelésétől vagy mástól. Hozzátette: a NAV rendelkezik az adatokkal, hiszen online kasszák vannak, vagyis lenne lehetőség megnézni, hogy kerül szétosztásra az ársapkás termékek miatt létrejövő veszteség. Azt látják, hogy mindenki arról beszél, nálunk nőtt legjobban az élelmiszerek ára, ha ez igaz, meg kellene vizsgálni a nyereség kérdését is.

Milyen lesz a karácsony?

Karsai Zoltán szerint a karácsonyi forgalom alacsonyabb lesz, és az emberek inkább az olcsóbb termékek felé fordulnak. Az emberek szeretnek ünnepelni, ajándék lesz, esetleg nem olyan értékű, mint korábban - tette hozzá.

Bubenkó Csaba is úgy látja: jobban veszik majd a sajátmárkás termékeket, szerényebb karácsony lesz, de lesz.

Forrás: ATV