A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a minimálbér adómentességét sem tudja támogatni.

A versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Van, aki ki meri mondani, van, aki nem, de ez még mindig egy lényeges eleme.

Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amig az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható

– mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Népszava beszámolója szerint a Munkástanácsok által a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián.

A lap beszámolója szerint Parragh arról is beszélt, hogy a képzett munkaerő mobil, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a határokon átnyúló munkaerővándorlást. Szerinte már nem Magyarország vonzza be az olcsó szlovák munkaerőt, hanem az olcsó magyar munkaerő megy Szlovákiába.

Parragh azt mondta, Magyarországon az elmúlt években lényegesen gyorsabban nőttek a bérek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység, ezt pedig nem bírja sokáig egy gazdaság. Hozzátette: ha a béremeléseket nem tudják kitermelni a cégek, kirúgások fognak következni.

Beszélt arról is, hogy nem támogatja az adórendszer „lényegi cölöpeinek megváltoztatását”, így nem ért egyet azzal sem, hogy adómentessé kellene tenni a minimálbért.

Forrás: HVG