Magyarországnak több szakembert kellene kitermelnie, mint amennyire szüksége van, csak így kerülhető el az elvándorlással jelentkező szakemberhiány – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Hír TV-nek. Takács Lajos közölte: fontos lenne, hogy hazajöjjenek a már külföldön dolgozók, de ehhez a hazai bérek emelkedése kell.

Egy hete a nemzetgazdasági miniszter fogadta Székesfehérváron az állami program keretében hazatért első fiatalt. A statisztikák szerint a legjobban képzettek tízezrei hagyták el Magyarországot az elmúlt években. Sokan közülük Angliában vállaltak munkát a hazai fizetés többszöröséért. Őket hívná haza munkával, lakhatási kedvezménnyel és ingyen repülőjeggyel a kormány. A Gyere haza fiatal! nevű programról itthon is sokan hallottak.

  Az általunk megkérdezett egyetemisták és dolgozók többsége elsősorban a lakhatásban szeretne segítséget kapni. Abban is egyetértettek: jó lenne, ha a fiataloknak nem kellene külföldre menniük ahhoz, hogy állami támogatást kapjanak. „Én tapasztaltam a saját korosztályomban is, hogy nagyon sokan mennek el külföldre, és végül is nem egy rossz dolog, mert több a lehetőség, de azért szerintem jobb lenne itthon maradni" – mondta Muhel Emese.

  A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke jó kezdeményezésnek tartja a fiatalok hazacsábítását, de az elvándorlást szerinte csak a bérek emelkedése állíthatja meg. És addig is pótolni kell a külföldre távozó szakembereket. „Ezért az volna – még egyszer hangsúlyozom – a feladatunk, hogy mi több jó szakembert képezzünk, mint amennyire szüksége van a gazdasági szereplőknek Magyarországon, így biztosítva azt, hogy ha el is menne egy része, azért elég szakember maradjon Magyarországon" – fogalmazott Takács János, a MGYOSZ alelnöke. Úgy véli, a külföldi munkavállalás egy egészséges szakmai fejlődést biztosít mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak, így Magyarországnak is érdeke, hogy nyitott legyen a külföldi szakemberek előtt.

Forrás: mno.hu