Már nemcsak a fűtésen és az energiafelhasználáson takarékoskodik a Miniszterelnökség, az alkalmazottaknak is spórolni kell az informatikai eszközöktől kezdve a repi pogácsáig gyakorlatilag mindenen. A 24.hu írása.

A 24.hu információi szerint a Gulyás Gergely vezette minisztériumban az év utolsó három hónapjára drasztikus intézkedéseket vezettek be. A szeptember végén kiadott belső tájékoztatás szerint a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás fenntartása miatt a vezetőknek és dolgozóknak egyaránt részt kell vállalni a kiadások lefaragásából.

A vezetők között szétküldött levél szerint az év hátra levő részében szóba sem jöhet a létszámbővítés, nem vehetnek fel új munkatársakat, sőt külsős szakértőkkel, tanácsadókkal sem lehet új szerződéseket kötni. Minden feladatot a meglévő belső erőforrásokkal kell megoldani.

A dolgozóknak le kell mondaniuk az új számítógépek, programok és egyéb informatikai eszközök cseréjéről, fejlesztéséről, és emellett vissza kell fogni az információs kampányokat, publikációkat.

A tárca nagyon megvágta a reprezentációs költségeket is, és felszólította az államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, hogy a repi keretüknek csak a felét használják fel. Csökkentik az értekezleteken a munkatársak számára kitett pogácsák, kávék, üdítők mennyiségét is. Csapatépítő jellegű rendezvények szervezését egyáltalán nem támogatják, és azt javasolják, hogy az egyéb tárgykörű rendezvényekből is csak a legszükségesebbeket tartsák meg.

Nagyobb küldöttséggel nem lehet külföldi utakra menni. Ha muszáj, akkor is csak egy-két fő utazhat, ám nekik is tartaniuk kell magukat a maximális takarékosság elvéhez. A belföldi utakat is korlátozták.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy általános, minden tárcát érintő intézkedésről van-e szó, vagy Gulyás Gergely egyedi döntése volt a szigorítás. Azt is kérdeztük, hogy mekkora összegű megtakarítást várnak az intézkedésektől.

 

A Miniszterelnökség sajtóirodája a feltett kérdésekre nem válaszolt, viszont megírta, hogy szerintük az állami szerveknél miért van szükség szigorú takarékoskodásra:

A brüsszeli szankciók azt eredményezték, hogy sokszorosára emelkedtek az energiaárak az unióban és Magyarországon. A kormány ebben a nehéz gazdasági helyzetben is biztosítja Európa legnagyobb rezsitámogatási programját a magyar emberek számára. A rezsicsökkentés több ezermilliárd forintos kiadási terhe mellett is a kormány tartja a célként kitűzött költségvetési hiányt.

Az energiaár emelkedése miatt egyébként a kormány már hetekkel korábban, szeptember 8-án bejelentette, hogy 25 százalékkal csökkenti a minisztériumok és az összes állami intézmény gázfogyasztását, ami miatt télen csak 18 fokig szabad felfűteni az épületeket.

Forrás: 24.hu