A kormány átalakítaná az egészségügyi rendszert és megszüntetné a szabad orvosválasztást is. A Híradónk által megkérdezett szakemberek úgy gondolják, a legnagyobb probléma az, hogy a szakembereket ki akarják hagyni az egyeztetésből. Az ATV Híradó riportja.

Többek között szakápolói béremeléssel és a rendelők államosításával alakítaná át az egészségügyet a kormány. Emellett pedig az alapellátás kivételével a szabad orvosválasztást is megszüntetnék.

Ez utóbbival Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke nem ért egyet, de azt elismeri, sok helyen romokban hever az ellátás, így szükség lenne a rendszer átalakítására.

„Úgy gondoljuk, hogy az orvos választás az egy bizalmi dolog az emberek részéről, általában elég stresszes állapotba kerülnek kórházba vagy egy szakrendelésre is és az megnyugtatja őket, ha egy olyan orvoshoz kerülnek vagy olyan szakdolgozóhoz, akit ismernek” – fogalmazott Soós.

Komáromi Zoltán a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának egészségügyi minisztere híradónknak azt mondta, hogy ennek az átalakításnak a bevezetésével újabb egészségügyi dolgozók hagynák ott az ágazatot.

„Én úgy gondolom, hogy minél sürgősebb az egészségügy átalakítása annál széleskörűbb társadalmi egyeztetés kellene, egyrészt a szakmai kamarákkal az ápolóknak, orvosoknak, gyógyszerészeknek a kamarájával, másrészt a betegszervezetekkel, de én úgy gondolom, hogy politikai egyeztetés sem ártana” – fogalmazott a politikus.

Pusztai Erzsébet infektológus szintén úgy gondolja, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szakembereket ki akarják hagyni az egyeztetésből, így utólag derülnek csak ki a rendelkezéssel kapcsolatos problémák.

Levélben kerestük a Magyar Orvosi Kamarát illetve a Belügyminisztériumot. Azt szerettük volna megtudni, hogy mit gondolnak az egészségügy átalakításáról, illetve a Belügyminisztérium tervez-e a későbbiekben társadalmi egyeztetést a témáról, azonban még nem érkezett válasz.

 

 

Forrás: ATV