A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, milyen háttéranyagok alapján kezdték el orosz oldalon mérni a magyar állami gondozott gyerekek IQ-ját. A HVG cikke.

Augusztusban derült ki, hogy gyanús orosz oldalon mérik fel a magyar állami gondozott gyerekek értelmi képességeit. Az IQ-teszteket a Testometrika nevű orosz oldalon végezték. Kiderült, hogy az orosz oldalt látogatók feltétel nélkül hozzájárulnak személyes adataik kezeléséhez. Ezután a Testometrika gyűjtheti, rendszerezheti, tárolhatja, frissítheti és bárhogy használhatja az adatokat, amire az orosz törvények lehetőséget adnak - emlékeztet a 444. A témáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A lap most azt írja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, milyen háttéranyagok alapján kezdték el orosz oldalon mérni a magyar állami gondozott gyerekek IQ-ját. A BM azt válaszolta a PDSZ-nek, hogy a kért adatokkal nem rendelkeznek. Egyúttal a BM azt tanácsolta a szakszervezetnek, hogy forduljon a bírósághoz vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

A PDSZ a válaszlevelet úgy értelmezi, hogy az oktatásért felelős minisztérium gyakorlatilag semmilyen tudással nem rendelkezik a témában.

Még augusztus végén írtunk arról, hogy Pintér Sándor tárcájának kérésére IQ-tesztet kellett végezni a magyarországi állami gondoskodásban élő, 6-18 év közötti gyerekeken. Az úgynevezett „pályaalkalmassági/IQ felmérés” egy idehaza teljesen ismeretlen, orosz nyelvű honlapon szereplő teszt magyar fordítása alapján készült, a gyermekvédelmi gyámok közreműködésével. Az utasítás a „normál szükségletű” gyermekekre vonatkozik, tehát a tartós beteg, vagy sajátos nevelési igényűekre (SNI) nem.

Forrás: HVG