Ókovács Szilveszter főigazgató belengette az egész társulatot érintő változtatásokat, amelynek részleteit a szakszervezetek kérésére nem hajlandó megosztani. A Magyar Narancs cikke.

 Lapunk hetekkel korábban érdeklődött a Magyar Állami Operaháznál, hány fő elbocsátásra készülnek amiatt, hogy a kormány 1 milliárd forinttal csökkenti évközben az intézmény támogatását. Akkor, szeptember elején, az Opera azt közölte, nem készül csoportos létszámleépítést végrehajtani a forrás elvonása miatt. „Az Opera intézménye a közelmúltban csaknem öt évig volt kénytelen nélkülözni legfontosabb játszóhelyét, az Andrássy úti Operaházat, ez idő alatt sújtott bennünket a Covid-járvány is. Mindezeket a kihívásokat is sikerült létszámstoppal, komolyabb elbocsátások nélkül kigazdálkodni, az OPERA vezetése most is erre törekszik, csoportos leépítésre sem készül.” Miután jeleztük, hogy nem a csoportos leépítésekre, hanem az összesen tervezett elbocsátások számára vagyunk kíváncsiak, az Opera tudatta, nem terveznek elbocsátásokat a támogatás csökkentése miatt.

Azóta az Operában is magasabbra csaptak a válság hullámai. Ókovács Szilveszter főigazgató szeptember 21-én az Inforádió élő műsorában jelentette be, novembertől a fűtési szezon idejére bezárják az Erkel Színházat. A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák ugyanis összességében ugyanis hárommilliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében. Ez a második megszorító lépés volt a sorban: már szeptemberben az összes, Eiffel Műhelyházba felnőttek számára meghirdetett műsort törölték, összesen 130 előadást és programot.

Az Opera dolgozóit képviselő Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a főigazgató bejelentése után két nappal, szeptember 23-án kért tájékoztatást: mire készül az intézmény vezetése. Annál is inkább, mivel a társulat szeptemberi ülésén Ókovács arról beszélt, hogy a hazai nagyszínházak vezetőinek tanácskozása után az egész társulatot érintő bejelentést tesz. Bárány Balázs, az ODFSZ elnöke levélben kérte a főigazgatót, hogy – ígéretét nem feledve – a társulat egészének a sorsára nyilvánvalóan ható, türelmetlenül várt tájékoztatást megtegye a megszokott formában és módon. Tudomása szerint ugyanis ezt már megtette az Opera vezetőivel.

Cikkünk megjelenéséig ez nem történt meg, tudtuk meg az ODFSZ-től. Lapunk kérdezte az Operát, mire utalt a főigazgató, mi a bejelentés, de nem kaptunk választ. Az inforádiós interjújában a főigazgató azt ígérte, az elvonások a béreket nem érinthetik.

Az ODFSZ azért sürgeti a tájékoztatást, mert az általuk képviselt dolgozók csak arra tudnak gondolni, hogy elbocsátásokra kerül sor. A szakszervezet emlékeztette a főigazgatót arra, hogy az elmúlt másfél évben nyilvántartásunk szerint a Fővárosi Törvényszék, illetve a Fővárosi Ítélőtábla tíz alkalommal marasztalta el jogerősen a Magyar Állami Operaházat a konzultációs jogaik megsértése miatt. Legutóbb szeptember 12-én hozott elmarasztaló tartalmú végzést az Operával szemben a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Bírósága, miután a szakszervezetek júliusi konzultációs kezdeményezésére semmilyen választ nem adott.

 

Forrás: Magyar Narancs